Quantcast

Nyksta Čekuvos dvaras: nusipirko Airijos pilietis, bet neprižiūri

  • Teksto dydis:

Kultūros paveldo departamentas vertina žalą, kilusią dėl Raseinių rajone, Ariogaloje, esančio Čekuvos dvaro nepriežiūros.

Kaip pranešė departamentas, sudaryta speciali komisija apžiūrėjo dvarą ir užfiksavo paveldosaugos reikalavimų pažeidimus.

Iki rugsėjo ji parengs sužaloto kultūros paveldo objekto atkūrimo būdui ir nuostolių dydžiui nustatyti aktą. Žalą padarę asmenys turės atkurti ankstesnę būklę ir atlyginti tiesioginius ir netiesioginius nuostolius, kuriuos patiria visuomenė. To nepadarius, departamentas dėl žalos ir nuostolių išieškojimo galės teikti ieškinį.

Pasak departamento, tai vienintelis kelias, nes nacionalizuoti privataus asmens įsigytą objektą galimybių nėra.

Departamento duomenimis, Čekuvos dvarą Ariogaloje 2012 metais įsigijo Airijos pilietis, ir nuo tada iki šiol dvaru jis nesirūpino, jo netvarkė, neprižiūrėjo, pastatas šiuo metu nyksta.

Pasak paveldosaugininkų, buvęs dvaras – avarinės būklės. Jo langų ir durų angos atviros, neužsandarintos, ardomos plytos, sienose atsirado deformaciniai plyšiai, sulūžusios stogo konstrukcijos, išardytos grindys, nuiręs pietvakarių fasado plytų mūro sienos plotas, daug kur nukritęs fasado tinkas, sparčiai nyksta fasado dekoro elementai.

Apleisti nyksta ir dvaro svirnas bei parkas.

Kultūros paveldo departamentas teigia ne kartą bandęs susisiekti su rūmų valdytoju Airijos piliečiu, tačiau surašyti reikalavimai pašalinti pažeidimus, vykdyti kultūros paveldo objekto priežiūrą adresato nepasiekdavo. Kreiptasi į Airijos socialinės apsaugos departamentą ir šios šalies ambasadą Lietuvoje, tačiau duomenis apie Airijos pilietį teikti jos atsisakė.

Departamentas tuomet kreipėsi į prokuratūrą dėl kultūros paveldo objekto naikinimo, tačiau ji atsisakė taikyti viešojo intereso gynimo priemones, ikiteisminio tyrimo nepradėjo ir policija, motyvuodama, kad nėra pagrindo konstatuoti, jog paveldo objektui padaryta žala: trūksta konkrečios žalos paskaičiavimo, žalos raidos bei eigos nustatymo. Paskaičiavęs žalą, departamentas pakartotinai galės kreiptis į teismą.

Paveldosaugininkai tikisi išnaudoti visas galimybes ir priemones surasti Airijos pilietį – dvaro valdytoją bei įrodyti jo atsakomybę dėl palikto be priežiūros ir nykstančio kultūros paveldo objekto.

Spėjama, kad Ariogalos arba Čekuvos dvaras pastatytas 1640 metais. Jis išsiplėtė ir suklestėjo XVIII amžiaus pabaigoje, valdant Šemetų giminei, čia veikė degtinės varykla ir plytų fabrikėlis. Po 1863 metų sukilimo dvarą iš Šemetų atėmė.

1940 – 1951 metais čia veikė vidurinė mokykla, nuo 1963 metų dvare įkurta Ariogalos tuberkuliozinė ligoninė. Ją iškėlus, likęs be šeimininkų dvaras ėmė sparčiai nykti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

iš Balbieriškio

iš Balbieriškio portretas
Su airiais visur ir visada problemos. Kas dėl įstaymų, tai jų pakanka, tik tinginių pilna.

Lietuvos pilietis

Lietuvos pilietis portretas
Gal kas galite patarti, kaip iš savininko, Airijos piliečio pareikalauti atsakomybės? Jis niekur nerandamas,o atstovybės ir Airijos valdžia atsisako išduoti savo pilietį.Patarti,kad reikia "atimti","nubausti", labai gudru,bet patarkite kaip tai padaryti???

Nuomonė

Nuomonė portretas
Iš tokių savininkų reikia atimti tuos dvariškus pirkinius ir nubausti už nepriežiūrą.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių