Quantcast

Nyderlanduose nuteistas V. van Gogho ir F. Halso paveikslus pavogęs vyras

Nyderlandų teismas penktadienį nuteisė „nepataisomą gudrų nusikaltėlį“ pernai iš dviejų muziejų pavogusį po vieną Vincento van Gogho (Vinsento van Gogo) ir Franso Halso paveikslą, skirdamas jam didžiausią aštuonerių metų laisvės atėmimo bausmę.

Nė vienas iš paveikslų, kurių vertė siekia milijonus eurų, iki šiol nesurasti.

Kaltinamasis, kurio vardą skelbti draudžia privatumą ginantys Nyderlandų teisės aktai, buvo pripažintas kaltu dėl V. van Gogho paveikslo „Klebonijos sodas Niunene pavasarį“ (De pastorie in Nuenen) vagystės iš netoli Amsterdamo esančio muziejaus „Singer Laren“.

Dar po kelių mėnesių jis pavogė XVII amžiaus tapytojo F. Halso darbą „Du besijuokiantys berniukai“ (Twee lachende jongens), įsilaužęs į muziejų „Hofje van Mevrouw van Aerden“ Lerdame, už 60 km į pietus nuo sostinės, sakoma Centrinio Nyderlandų teismo pranešime.

Pasak teismo, F. Halso darbas buvo įvertintas 16 mln. eurų. V. van Gogho paveikslo vertė nenurodyta, tačiau tais retais atvejais, kai šio olandų meistro darbai atsiduria aukcione, jie parduodami už ne vieną milijoną eurų.

Abu paveikslus pavogė vyras, įsilaužęs į muziejus nakties metu, o paskui pabėgęs motoroleriu, kurį vairavo jo bendrininkas.

Už panašius nusikaltimus anksčiau jau teistas kaltinamasis neigė kaip nors prisidėjęs prie šio nusikaltimo.

„Teismas juo nepatikėjo, – sakoma teismo pareiškime. – Jo DNR pėdsakų buvo rasta abiejų nusikaltimų vietose ir jis neturi paaiškinimo, iš kur jie atsirado.“

Pavogtus paveikslus teismas pavadino „nacionalinio kultūros paveldo dalimi, svarbia dabarties ir ateities kartoms“.

„Todėl, atsižvelgiant į kaltinamojo, pasak teismo, nepataisomo gudraus nusikaltėlio, nusikalstamą praeitį, teismas skiria griežčiausią numatytą bausmę“, – paskelbė teismas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių