Quantcast

Norima restauruoti Dabikinės dvarą

Ruošiamasi gelbėti dar vieną grafų Zubovų giminei priklausiusį dvarą Akmenės rajone: Dabikinės dvare ketinama įkurti amatų centrą rajono žmonėms.

Dabikinės dvarą grafas Vladimiras Zubovas nusipirko 1890 m. Dvarininkas čia ne tik ilsėdavosi. Kaime jis įkūrė mokyklą valstiečių vaikams, o 1902 m. dvare įvyko varpininkų suvažiavimas, kuriame Povilas Višinskis, Jonas Biliūnas ir kiti šviesuoliai įkūrė Lietuvos demokratų partiją.

Vėliau dvarą Vladimiras Zubovas padovanojo sūnui, kuris čia su šeima gyveno iki karo.

„Sūnus buvo baigęs Halės universitetą ir su žmona bei sūnumi grįžo čia ūkininkauti. Nuo 1911 m. iki 1941 m. jis čia eksperimentavo ir tiesiog gerino Lietuvos galvijų veisles“, – pasakoja Akmenės krašto muziejaus direktorė Lionė Stupurienė.

Sovietmečiu dvaras buvo nacionalizuotas ir jame apgyvendinti beglobiai vaikai. Tačiau jau keletą pastarųjų metų klasicizmo stiliaus ponų namas stovi tuščias ir kasmet jo būklė prastėja. Apleistos ir arklidės, tvartas bei didžiulis parkas.

„Zubovo iniaciatyva buvo sodintas parkas. Jame dominuoja mažalapės liepos, tačiau yra ir egzotinių augalų – raudonlapis ir paprastasis bukai, kurie įspūdingo aukščio ir skersmens, raudonlapis ąžuolas“, – sako L. Stupurienė.

Jei gautų lėšų restauravimui, Akmenės krašto muziejus čia įkurtų amatų centrą rajono žmonėms.

Esą žiemą senųjų amatų būtų galima mokyti vaikus ir visus norinčius, o vasarą dvaro parke, kuris yra saugomas valstybės, vyktų renginiai, kūrybinės dirbtuvės.

Skaičiuojama, kad dvarui atnaujinti reikėtų kelių milijonų litų, o merdinčią Zubovų sodybą būtų galima atgaivinti per kelerius metus.


Šiame straipsnyje: dvaras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių