Quantcast

Nobelio premijos laureatės S. Aleksijevič spektaklį „Černobylio malda“ statys O. Koršunovas

  • Teksto dydis:

Trečiadienį režisierius Oskaras Koršunovas su savo sekėjais feisbuke pasidalino džiugia žinia – jam patikėta statyti spektaklį pagal rašytojos, Nobelio premijos laureatės Svetlanos Aleksijevič knygą „Černobylio malda“.

„Į Sofiją atvykau susitikti su Svetlana Aleksijevič. Taip, su ta pačia Svetlana, Nobelio premijos laureate, nuostabia rašytoja, pagal kurios knygą „Černobylio malda“ buvo sukurtas garsusis serialas „Černobylis“. Dabar ji disidentė ir emigrantė“, – feisbuko įrašą pradėjo O. Koršunovas.

„Su Svetlana susipažinom seniau, per teatro festivalį Minske. Kai Baltarusijoj dar buvo galima kvėpuoti. Šiaip daug patyrusi ir atsargi Svetlana man netikėtai greit atvėrė savo namų ir bičiulystės duris. Tiesa, ji nemažai matė mano spektaklių, kurie, kaip ji sakė, jai labai patiko“, – rašė teatro režisierius.

Kai Svetlaną pakvietė Bulgarijos nacionalinis teatras ir paprašė galimybės statyti „Černobylio maldą“, ji sutiko, bet su sąlyga, kad režisuočiau aš.

S. Aleksijevič pageidavo, kad pagal jos knygą spektaklį Bulgarijos nacionaliniam teatrui statytų būtent O. Koršunovas.

„Kai Svetlaną pakvietė Bulgarijos nacionalinis teatras ir paprašė galimybės statyti „Černobylio maldą“, ji sutiko, bet su sąlyga, kad režisuočiau aš. O bulgarai tik apsidžiaugė, nes prieš tai jie mane kvietė, tik dar nebuvom parinkę medžiagos. Geniali logistė Vasilka Bumbarova sugebėjo mane per kelias dienas pristatyti į Sofiją. Susitikimas buvo karštas ir kūrybingas, kaip pati Bulgarijos vasara“, – vaizdžiai susitikimą nupasakojo režisierius.

Kūrėjai kalbėjo ir apie karą Ukrainoje. Pasak O. Koršunovo, gali būti, kad išvysime naują S. Aleksijevič kūrinį šia tema.

„Daug kalbėjom apie rėžimą Baltarusijoje ir karą Ukrainoje. Apie tai, kas vyksta dabar, sąsajas su Černobylio katastrofa. Labai padėjo garsi pasaulyje žmogaus teisių gynėja Mariana Katzarova. Ji buvo visuose, paskutinius dešimtmečius vykusiuose, karuose, taip pat ir Donbase. Vėliau prie mūsų prisidėjo garsus teatro ir kino režisierius, filosofas Javor Gardev.  Jaučiu gims naujas kūrinys su naujais Svetlanos Aleksijevič tekstais apie karą Ukrainoje“, – rašė O. Koršunovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių