Quantcast

Nobelio literatūros premijos laureatas šiemet bus skelbiamas spalio 13 dieną

  • Teksto dydis:

Kitam Nobelio literatūros premijos laureatui teks palaukti savo apdovanojimo, kuris bus paskirtas spalio 13 dieną, truputį vėliau nei paprastai, pranešė Švedijos karališkoji mokslų akademija.

Nuo 1901 metų teikiamos prestižinės Nobelio literatūros premijos laureatai tradiciškai yra skelbiami ketvirtadienį. Paprastai jie skelbiami tą pačią savaitę, kaip ir kiti Alfredo Nobelio įsteigtų premijų laureatai.

Datos pakeitimas yra susijęs su „aritmetika“ ir kalendoriumi, sakė akademikas Peras Wastbergas (Peras Vastbergas) naujienų agentūrai AFP.

„Priežastis yra labai paprasta: mūsų nuostatos sako, kad mes susitinkame keturis ketvirtadienius iš eilės, pradedant paskutiniu rugsėjo mėnesio ketvirtadieniu, o po to paskelbiame laureatą“, – kalbėjo P.Wastbergas. Šiemet primas susitikimas įvyko rugsėjo 22, antrasis buvo 28 dieną, trečiasis - spalio 6 dieną, o paskutinis - 13-ąją.

Todėl šiemet Nobelio literatūros premijos nugalėtojas bus skelbiamas paskutinis, po Nobelio premijos laureatų medicinos (spalio 3 d.), chemijos (spalio 4 d.), fizikos (spalio 5 d.), taikos (spalio 7 d.) ir ekonomikos (spalio 10 d.) srityse.

Kaip paprastai, nugalėtojai yra nenuspėjami.

Pasak lažybų organizatorių, didžiausia tikimybė, kad šiemet premiją laimės japonų rašytojas Haruki Murakami (Harukis Murakamis). Tarp pretendentų į šį apdovanojimą taip pat yra Sirijos poetas Adonis, romanų rašytojas iš Kenijos Ngugi wa Thiong'o (Gugis Va Tchiongas) ir keli garsūs amerikiečių rašytojai, kaip Don DeLillo (Donas Delilo), Philipas Rothas (Filipas Rotas) ir Joyce Carol Oates (Džois Kerol Outs).

Taip pat minimos brito Salmano Rushdie (Salmano Rušdžio), albano Ismailo Kadare (Ismailo Kadarės) , izraeliečio Davido Grossmano (Davido Grosmano), čekų rašytojo Milano Kunderos ir norvego dramaturgo Jono Fosse (Jono Fosės) pavardės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių