Quantcast

Nobelio literatūros premijos komitetą paliko du nepriklausomi nariai

Atsistatydino du iš penkių nepriklausomų Nobelio komiteto, tikrinančio kandidatus Nobelio literatūros premijai gauti, narių, pirmadienį pranešė Švedijos akademija.

Pernai buvo paskirti penki nepriklausomi kandidatai, kurie turėjo padėti iš keturių žmonių sudarytam komitetui atrinkti kandidatus, iš kurių vėliau komitetas atrinktų vieną laureatą. Tokiu būdu Švedijos akademija mėgino keisti sudėtį po pernai metais organizaciją apėmusios krizės, privertusios neskelbti premijos laureato ir ceremoniją atidėti vieneriems metams.

Spalį Švedijos akademija paskelbė, kad 2018 m. Nobelio literatūros premiją laimėjo autorė iš Lenkijos Olga Tokarczuk, o 2019 m. laureatu tapo austrų rašytojas Peteris Handkė. Apdovanojimų ceremonija Stokholme įvyks gruodžio 10 d.

Du atsistatydinę nepriklausomi kandidatai buvo literatūros vertėja ir rašytoja Gun-Britta Sundstrom ir literatūros kritikas Kristofferis Leandoeris.

Paklaustas, kodėl pasitraukia, K. Leandoeris teigė „neturįs nei kantrybės, nei laiko“ sulaukti, kol komitetas įgyvendins visas žadėtas reformas, rašė „Reuters“.

„Akademija ir aš, mes skirtingai žiūrime į laiką: vieneri metai mano gyvenime yra per daug, o akademijos gyvenime (vieneri metai) yra gerokai per mažai“, – „Svenska Dagbladet“ dienraštyje rašė K. Leandoeris.

Literatūros kritikas teigė, kad jo sprendimas nėra susijęs su tuo, kad 2019 m. literatūros premija paskirta kontroversiškam rašytojui P. Handkei – už pastarąjį žingsnį Švedijos akademija kritikos sulaukė ir iš organizacijos narių ir iš tarptautinės bendruomenės atstovų.

Tačiau G.-B. Sundstrom dienraštyje „Dagens Nyheter“ teigė, kad sprendimas apdovanoti P. Handkę buvo interpretuojamas taip, tarsi literatūra būtų aukščiau politikos, o ji nesutinka remti tokios pozicijos.

P. Handkė griežtai kritikuojamas už tai, kad Balkanų karo metais Serbiją laikė nukentėjusiąja, šalį vaizdavo kaip auką. Taip pat rašytojas kritikos sulaukė ir už dalyvavimą buvusio Jugoslavijos prezidento Slobodano Miloševičiaus laidotuvėse. S. Miloševičius mirė 2006 m. Hagoje, kur turėjo stoti prieš teismą dėl įvykdytų karo nusikaltimų.

Nuolatinis akademijos sekretorius Matsas Malmas teigė apgailestaujantis dėl nepriklausomų kandidatų sprendimo. Akademija dabar svarstys, kaip 2020 m. organizuoti Nobelio komiteto darbą, sakė M. Malmas.

Pasiūlymai dėl kandidatų Nobelio literatūros premijai gauti teikiami iki sausio 31 d.

Nobelio komitetas trumpą kandidatų sąrašą įtvirtina po vasaros atostogų, o laimėtojas dažniausiai skelbiamas spalio mėnesį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

va taip

va taip portretas
Ir teisingai padarė. Tos Nobelio premijos komitetas tapo politiku įrankiu ir tiek politizavosi, jog padorūs žmonės nebenori jame dirbti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių