Quantcast

N.Juškos mokinius baleto paslapčių mokys N.Ciskaridzė

Balandžio 21 dieną į Kauno „Žalgirio“ areną susirinkę svečiai galės išvysti neeilinį baleto reginį. Scenoje nuvilnys Maskvos didžiojo teatro pasirodymas „Šimtmečio baletai“. Tačiau netikėtas lietuviams bus ne tik šio baleto spektaklis, bet ir pasaulinio garso baleto primarijaus Nikolajaus Ciskaridzė vizitas.

Baleto meistras pažadėjo apsilankyti ir Vilniuje įsikūrusioje Nerijaus Juškos baleto mokykloje, kurioje baleto judesių pamoka bus apdovanoti jaunieji mokiniai. Nors N.Ciskaridzę prikalbinti vesti baleto pamokas vaikams labai sudėtinga, N.Juškai tai pavyko. N.Ciskaridzė turi baleto mokinių Maskvoje, tačiau užsienyje baleto pamokomis šokėjus lepina itin retai.  „Su Nikolajumi esame labai geri draugai. Net nebuvo jokių įkalbinėjimų. Tiesiog jam pasiūliau ir jis sutiko“, - pasakojo N.Juška. 

„Patys mažiausi mokiniai, aišku, dar nesuvokia, kokia didžiulė baleto pasaulio žvaigždė padovanos jiems pamoką, tačiau didesni jau supranta. Ateityje jie galės tuo didžiuotis“, - įsitikinęs N.Juška.

Planuojama, kad ateityje būsimos Lietuvos baleto žvaigždės galės dažniau susitikti su pasaulinę šlovę pelniusiais baleto šokėjais. „Ateityje planuojame pakviesti ir kitas baleto žvaigždes, kad vaikai galėtų iš arti susipažinti su savo kumyrais, kurie dabar žydi baleto pasaulyje“, - teigė prie minties jaunuosius baleto šokėjus supažindinti su N.Ciskaridze prisidėjusi Tatjana Sedunova.

Pats baleto šokėjas N.Juška ne kartą buvo iš arti susidūręs su geriausiais pasaulio šokėjais iš Maskvos. Artistui teko gastroliuoti kartu su Kremliaus baletu bei Maskvos didžiojo teatro žvaigždėmis. „Su „Rusų sezonais“ esu apvažinėjęs visą Rusiją, Europą, buvau JAV. Džiaugiuosi už visus Lietuvos žiūrovus, kad jie galės pamatyti, ką yra paruošęs Maskvos didysis teatras“, - kalbėjo baleto šokėjas.

N.Juška sutiko paatvirauti, kaip pats pateko į Maskvos didžiojo teatro baleto spektaklius bei gastroles. „Man buvo padaryta kelio operaciją. Tik grįžęs namo sugipsuota koja sulaukiau skambučio iš Maskvos. Skambino Andris Liepa. Jis pakvietė dalyvauti „Rusų sezonų“ gastrolėse, kurios turėjo įvykti po pusantro mėnesio“, - istorija dalijosi šokėjas. Nenorėdamas prarasti galbūt vieną kartą gyvenime pasitaikančios galimybės, baleto šokėjas nieko nesakė apie ką tik įvykusią operaciją ir sutiko pasirodyti scenoje.

„Po pusantro mėnesio jau buvau ten. Pirmas spektaklis buvo Kremliuje. Niekam nieko apie savo traumą nesakiau. Numeryje reikėjo daryti špagatus ratu, kurių buvau jau seniai nedaręs ir man jie puikiai pavyko“, - prisiminimus bėrė N.Juška. Po pirmojo pasirodymo lietuvis sulaukė baletmeisterio A.Liepos pagyrų. Tik tada vyras išdrįso prisipažinti apie visai neseniai turėtą traumą. „Įsivaizduojate, kai jūs man paskambinote, buvau ką tik po operacijos ir gulėjau lovoje sugipsuota koja“, - pokalbį su Maskvos baleto atstovu prisiminė N.Juška.

Pašnekovas gailėjosi, kad balandžio mėnesį į Lietuvą atvystant Maskvos didžiajam teatrui dėl patirtos traumos jam neteks sušokti su bendraminčiais ant gimtojoje scenoje. „Tačiau džiugu bus bent susitikti su senais pažįstamais“, - kalbėjo baleto šokėjas.

Balandžio 21 dieną Kaune bus galima išvysti tris baleto pastatymus. Ant puantų profesionalai suksis pagal „Šecherezados“, „Fauno popietė“ ir „Poliviečių šokių“ siužetus. 

„Manau, kad šis projektas labai kilnus ir didingas, nes supažindina su spektakliais, kurie buvo rodomi daugiau nei prieš 100 metų. Tuo metu vyko „Rusų sezonai“, kurie padarė tikrą revoliuciją pasauliniame balete“, - Kaune įvyksiantį pasirodymą komentavo beveik du dešimtmečius Lietuvos nacionaliniam operos ir baleto teatre dirbusi T.Sedunova. Rusijoje įsikūręs labdaros fondas „Rusų sezonai XXI a.“ jau keletą metų stengiasi klasikos mėgėjus supažindinti su senuoju rusų baletu.

T.Sedunova teigė, kad legendinių rusų baletų spektaklių pasirodymo vieta – Kaunas, pasirinktas neatsitiktinai. „Būtent šiame mieste ir prasidėjo tikras lietuviškas nacionalinis baletas, gimė profesionalūs pasirodymai“, - tvirtino pašnekovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

xx

xx portretas
Šaunuolis N.JUŠKA

kukis

kukis portretas
NEJUOKINKIT!reklamine nesamone!ka Ciskaridze mokins?keleta turtingu vaikeliu...Kas uz ta mokes?Dar kvailiau skaitosi visokie pezalai apie Juskos darba Didziajame Teatre ar bendra Juskos ir Maskvos Didziojo teatro projekta...

P.Morkūnas

P.Morkūnas portretas
Turiu daug baletų įrašų..bet Ciskaridzės nepastebėjau...turiu omeny pasaulinio lygio baletus. O šis pas rusus perbėges gruzinas tinka tik PUTINlagerio šalyje , kur per TV rodo tik 70 mečius dainininkus ir FSB aptarnaujamus šokėjus... Taip, Rusijoje buvo baletas , bet jis baigėsi XX a pabaigoje
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių