Quantcast

Netekome aktoriaus R. Karvelio

Pirmadienį, eidamas 87 metus, mirė aktorius Rimgaudas Karvelis. Tai LRT.lt patvirtino Lietuvos teatro sąjungos pirmininkas Ramutis Rimeikis.

Aktorius gimė 1933 metais Kaune. Mokėsi Vilniaus 7-ojoje vidurinėje mokykloje. Dirbo Kapsuko, Klaipėdos dramos teatruose. Nuo 1965 metų buvo Jaunimo teatro aktorius.

Teatre ir kine jis sukūrė daug įsimintinų vaidmenų. Vaidino spektakliuose „Atžalynas" (Juzė), „Būk vyras, Čelestinai" (Čelestinas), „Škac, mirtie, visados škac!" (Finkelšteinas, Navickas) ir kituose.

Vaidino keliasdešimtyje filmų - „Herkus Mantas", „Tadas Blinda", „Nebūsiu gangsteris, brangioji" ir kituose.

R. Karvelis vaidino ir legendiniame LRT seriale „Giminės" ir jo tęsinyje „Atžalos", vedė LRT Televizijos laidą „Kulinarinės kelionės".

2012 metais aktorius įvertintas "Auksiniu scenos kryžiumi" už viso gyvenimo nuopelnus.

Serialo „Giminės" režisierius Saulius Vosylius, LRT.lt teigė, kad žinia apie R. Karvelio mirtį - labai netikėta ir skaudi: „Dar šiandien, kaip tyčia, žiūrėjau medžiagą iš „Giminių", kur kartu dirbome. Neįtikėtina. Žinau, kad R. Karvelis sirguliavo, gulėjo ligoninėje, bet jis vis dar turėjo daug planų ir sumanymų. Sunku patikėti žinia".

*****************

Lietuvos teatro sąjunga praneša, kad aktorius Rimgaudas Karvelis bus pašarvotas laidojimo namuose "Nutrūkusi styga". Lankymas rugpjūčio 21 d., trečiadienį, nuo 15 val.

Karstas išnešamas ketvirtadienį, 14 val. Laidojimas Antakalnio kapinėse, Menininkų kalnelyje.

Aktoriai prisimena jo šilumą ir gerumą

Pirmadienį Vilniuje miręs ilgametis Jaunimo teatro aktorius Rimgaudas Karvelis buvo kolega, su kuriuo lengva dirbti ir labai malonu bendrauti, teigia kolegos aktoriai.

„Jis mane vadino sesute, aš jį – broliuku“, – pirmadienį BNS sakė aktorė Vaiva Mainelytė su R. Karveliu besifilmavusi Lietuvos televizijos seriale „Giminės“ ir Nacionaliniame dramos teatre vaidinusi spektaklyje „Paskendusi vasara“.

„Jis buvo labai šiltas, labai nuoširdus, visada su jumoru, niekada nemačiau jo negatyvaus, jis visada būdavo pozityvus. Šalia jo buvo gera repetuoti“, – kalbėjo aktorė.

Ji pasakojo, kad vaidindama „Paskendusioje vasaroje“ labiausiai laukdavusi pertraukų, kai R. Karvelis parodijuodavo jos mokytoją Juozą Rudzinską.

„Mes turėjome savo slaptį, visada pašnekėdavome apie jį (J. Rudzinską – BNS)“, – sakė aktorė.

„Labai labai labai liūdna. Pastaruoju metu vieną po kito laidojame. Visada kai išeina geras, šviesus žmogus, širdyje pasilieka tokia tuštuma“, – teigė V. Mainelytė.

Anot jos, jai labiausiai R. Karvelis įsiminė Jaunimo teatro spektaklyje „Skapeno klastos“.

„Šiaip kiekvienas personažas, ką jis vaidindavo, buvo labai ryškūs. Vien tai, kad turėjo talentą parodijai, jis turėjo įtaigą kiekvienam personažui. Jo personažai buvo galbūt daugiau komiški, jo ir daviniai tokie buvo, kad režisieriai jį eksploatavo ta linkme. Bet jis vaidino ir dramatiškose scenose. Koks jautrus jo personažas „Giminėse“, – kalbėjo V. Mainelytė.

Kiekvienas personažas, ką jis vaidindavo, buvo labai ryškūs.

Trisdešimt metų už R. Karvelį jaunesnė aktorė Ilona Balsytė jį vadina vienu geriausių savo draugų kolegų.

„Tas žmogus man vienas iš geriausių draugų kolegų. Nuo pat mano pirmųjų dienų, kai atėjau į aktoriaus profesiją“, – BNS sakė I. Balsytė.

Ji prisiminė, kad nuo pat pirmojo jų susitikimo jautė kolegišką R. Karvelio palaikymą, dėmesį.

„Tas jo dėmesys man buvo labai brangus, aš jį labai vertinau ir vertinu iki šiol. Tai jo iniciatyva buvo mūsų graži draugystė, džiaugsmas, kai susitinki“, – sakė I. Balsytė.

R. Karvelį ji prisimena kaip jautrų, nuoširdų, gerą žmogų, labai mylėjusį teatrą.

Jaunimo teatro aktorius Kostas Smoriginas teigė, kad ta meilė teatrui vertė R. Karvelį ne vieną dešimtmetį fotografuoti ir filmuoti Jaunimo teatro gyvenimą, kolegas.

„Vienas didžiausių jo hobių – fotografija ir filmavimas. Be jo Jaunimo teatro archyvo nežinotumei pusės dalykų: ir kokie spektakliai buvo, ir kokios nuotaikos buvo, ir kaip mes dirbome, džiaugėmės, šventėme. Jis tai darė su didžiausia meile“, – pirmadienį BNS sakė K. Smoriginas.

Anot jo, R. Karveliui nepagrįstai buvo priklijuota juoko karaliaus etiketė.

„Mano manymu, nepelnytai Rimgaudas pašventintas į nelaimingus juoko karalius. Nieko bendro su juoko karaliais jis neturi, o rimtų vaidmenų yra sukūręs, ir labai gražių. Visada bandydavo apčiuopti kažkokią gyslelę rimtumo ir liūdnumo, ir visada pavykdavo jam“, – sakė K. Smoriginas.

Pasak jo, režisieriai vertino R. Karvelį, jis praktiškai visuose Jaunimo teatro spektakliuose gaudavo vaidmenį.

86 metų R. Karvelis mirė pirmadienį Vilniuje. Jis daugiau nei 40 metų dirbo Jaunimo teatre Vilniuje, sukūrė įsimintinų vaidmenų ir kine.

Šalies vadovai reiškia užuojautas

Pasak prezidento Gitano Nausėdos, R. Karvelis buvo ir visada išliks atmintyje kaip viena ryškiausių Lietuvos teatro ir kino pažibų, sukūrusių daugybę įsimintinų vaidmenų.

„Lietuva neteko vieno žymiausių ir talentingiausių aktorių, kurio nuopelnai buvo įvertinti prestižiškiausiu Lietuvoje teatro apdovanojimu – Auksiniu scenos kryžiumi už viso gyvenimo nuopelnus“, – teigiama jo užuojautoje.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis Seimo ir savo vardu reiškia užuojautą aktoriaus, „Auksinio scenos kryžiaus“ laureato R. Karvelio artimiesiems.

„Rimgaudo Karvelio vaidmenys yra neatsiejami nuo naujo, nepriklausomo teatro ir televizijos etapo Lietuvai atkūrus nepriklausomybę 1990 m. Jo atminimas liks įamžintas jo kūryboje, o pavyzdys mokys ateities kartas“, – teigia parlamento vadovas.

Velionio artimiesiems, bičiuliams ir jo talento gerbėjams Seimo pirmininkas linki stiprybės.

Užuojautą dėl aktoriaus R. Karvelio mirties reiškia ir premjeras Saulius Skvernelis.

„Lietuvos teatro meno scena ir visa kultūros bendruomenė neteko Rimgaudo Karvelio – talentingo, jautraus menininko, sukūrusio įsimintinus vaidmenis daugelyje Lietuvos spektaklių bei kino filmų. Reiškiu nuoširdžią užuojautą artimiesiems, bičiuliams ir visiems, kuriems teko laimė pažinoti šią kūrybingą ir šviesą skleidžiančią asmenybę“, – sakoma premjero užuojautoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...,siandien per LRT KLASIKA girdejau,kad...,

...,siandien per LRT KLASIKA girdejau,kad..., portretas
JIS ir FOTOGRAFUOTI MEGO...,tai rodo,kad JIS buvo PLATAUS SPEKTRO MENO ASMENYBE... TASKAS

Sudie

Sudie portretas
Maestro, Sudie..Jūs buvote Nemažas ir Reikalingas.ATA.

Majoras Viesulas

Majoras Viesulas portretas
Jis buvo smetoninio generolo Vl. Karvelio, davusio iškilmingą priesaiką A. Smetonai, o po to dar iškilmingesnę J. Stalinui sūnus. Neblogai pagyveno. Buvo talentingas aktorius ir didelis Vilniaus "Žalgirio" futbolo komandos gerbėjas.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių