Quantcast

Nacionalinės premijos laureatas E. Montvidas: pripažinimas Lietuvoje yra pats saldžiausias

Šiųmete Nacionaline kultūros ir meno premija apdovanotas operos solistas Edgaras Montvidas sako, kad pripažinimas savoje šalyje menininkui yra aukščiausias įvertinimas.

„Pripažinimas Lietuvoje, savo šalyje, yra pats saldžiausias dalykas“, – BNS antradienį sakė laureatas.

Pasak jo, menininkams apdovanojimai suteikia pasitikėjimo savimi, skatina eiti pirmyn ir patvirtina, kad „tavo kelias yra teisingas, o kūrybai nėra abejingų“.

„Tokiu būdu įgauni savotišką statusą kultūros pasaulyje“, – kalbėjo atlikėjas.

Tiek Lietuvoje, tiek Anglijoje kuriantis E. Montvidas sako, jog apie apdovanojimą sužinoję kolegos britai kaipmat jį prilygino įšventinimui į riterius – aukščiausiam apdovanojimui Jungtinėje Karalystėje.

Jei Lietuvoje būtų kažkas panašaus, kas Jungtinėje Karalystėje, tai greičiausiai būčiau seras.

„Jei Lietuvoje būtų kažkas panašaus, kas Jungtinėje Karalystėje, tai greičiausiai būčiau seras“, – juokavo operos solistas.

Atlikėjas jau anksčiau kelis kartus buvo nominuotas Nacionalinei kultūros ir meno premijai, tačiau tuomet apdovanojimo nepelnė. Pasak jo, tai kūrėjų neturėtų demotyvuoti, nes tam įtakos turi ir įvairios aplinkybės.

„Tai nereiškia, kad per praėjusius metus padariau mažiau darbų, o šiemet – daugiau, todėl gavau apdovanojimą. Kai sukrenta kažkokios žvaigždės palankios tau būtent tuo metu, tada ir laimi. Šita taisyklė turbūt galioja ne tik gaunant apdovanojimą, bet ir kitose gyvenimo sferose“, – svarstė E. Montvidas.

Jis pabrėžė, kad kiekvienas menininkas turėtų „išmokti labai svarbų žodį – ne“.

„Jam pačiam reikia dažnai mokėti pasakyti ne, bet taip pat reikia mokėti ir priimti, kuomet jam pasakoma yra ne. Tokių pasakymų mano kūrybiniame kelyje buvo ne vienas, todėl sudėti ginklus būtų mažų mažiausiai kvaila“, – sakė tenoras.

Už sėkmingą kūrybinę veiklą garsinant Lietuvos dainavimo mokyklą pasaulio scenose įvertintas E. Montvidas taip pat pabrėžė, kad galvoti vien apie apdovanojimus būtų klaida.

Mes nekuriame dėl apdovanojimų ar medalių.

„Reikia pasidžiaugti, stabtelėti, retrospektyviai pasižiūrėti į savo kūrybą, patapšnoti sau per petį, bet jokiais būdais tai neturi būti pagrindas. Mes nekuriame dėl apdovanojimų ar medalių“, – kalbėjo jis.

Operos solistas buvo vienas pirmųjų, kuris apie taip pat pelnytą įvertinimą pranešė kolegei kino režisierei Giedrei Žickytei. Jis pabrėžė ypač vertinantis kitų kolegų darbą ir besidžiaugiantis jų laimėjimais.

„Labai žaviuosi XIX pabaiga – XX amžiaus pradžia, kuomet buvo salonai, kur rinkdavosi įvairių sričių menininkai, kur dailininkai tapydavo poetus, o poetai rašydavo eiles šokėjai. Tas bendradarbiavimas, vienas kito įkvėpimas yra labai svarbu. Aš tą stengiuosi sukurti savo gyvenime“, – kalbėjo jis.

Londone gyvenantis menininkas yra dainavęs ir atlikęs pagrindinius vaidmenis žymiausiuose Europos operos teatruose, tarp jų: Alfredo – Giuseppe Verdi (Džuzepės Verdžio) operoje „Traviata“, Verterio – tokio paties pavadinimo Jules'io Massenet (Žiulio Masnė) operoje.

Nacionalinės premijos pirmadienį taip pat skirtos rašytojui Kaziui Sajai, poetui Rimvydui Stankevičiui, kompozitorei Žibuoklei Martinaitytei-Rosaschi, Ukrainoje nužudytam kino režisieriui Mantui Kvedaravičiui ir kino režisierei G. Žickytei.

Jomis įvertinami reikšmingiausi kultūros ir meno kūriniai, Lietuvos ir Pasaulio lietuvių bendruomenės kūrėjų sukurti per pastaruosius septynerius metus, taip pat kūriniai, sukurti per visą gyvenimą.

Kasmet skiriama premija yra 800 bazinių socialinių išmokų dydžio – šiemet tai daugiau nei 36 tūkst. eurų.

Nacionalinės kultūros ir meno premijos kūrėjams bus įteikiamos kitų metų vasario 16 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vituolis

Vituolis portretas
Sveikinu. Linkiu kūrybinės sėkmės.

ne

ne portretas
viskas saldu kas saldžiausia ...............................
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių