Quantcast

Muziejus atsisako žodžio „eskimas“ parodos apie Grenlandiją pavadinime

  • Teksto dydis:

Paroda „Eskimai ir Grenlandija“, atidaryta Danijos nacionaliniame muziejuje dar 1992 metais, keičia pavadinimą, kadangi, pasak įstaigos direktoriaus Martino Appelto, žodis „eskimas“ yra niekinamas ir negali būti vartojamas nuolatinės ekspozicijos pavadinime.

Tai ketvirtadienį pranešė laikraštis „Kristeligt Dagblad“.

„Nėra jokių abejonių, jog čia, Nacionaliniame muziejuje, mes turime liautis vartoti žodį „eskimas“, nes tuose rajonuose, iš kurių atgabenta didelė dalis muziejuje surinktų eksponatų, daugelis gyventojų laiko jį niekinamu“, – sakė muziejaus vadovas interviu leidiniui „Kristeligt Dagblad“.

Danų žodynuose žodžiu „eskimai“ apibūdinami žmonės, „priklausantys senosioms Azijos tautoms, gyvenančioms Grenlandijos arktinėje dalyje“. Ten taip pat atkreipiamas dėmesys į jo niekinamą pobūdį ir rekomenduojama vietoj jo vartoti žodį „inuitai“.

Diskusija dėl žodžio „eskimas“ kilo Danijoje po to, kai JAV stiklo gamybos bendrovė ir Kanados futbolo komanda nusprendė atsisakyti žodžio „eskimas“. Jų pavyzdžiu pasekė ir Danijos ledų gamintoja kompanija „Hansen's Ice Cream“, kurios asortimente „eskimo“ ledai buvo vieni iš populiariausių produktų.

Beje, Švedijos akademijos žodynuose taip pat rekomenduojama vietoj „eskimo“ vartoti žodį „inuitas“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bet juk pavadinimas

Bet juk pavadinimas portretas
objekto esmės nekeičia.Vistiek liaudyje liks - inuitai eskimais,gėjai pederastais,tamsiaodžiai negrais ir t.t. Įdomu,o kaip neniekinančiai pavadinti seimūnus?

Eskimai

Eskimai  portretas
ir liks eskimais ,kaip ir negriukai.

Petriukas

Petriukas portretas
gaila ,eskimo ledai dings ,gaila .
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių