Quantcast

Muziejų asociacija: kitą savaitę tikimasi drąsesnių sprendimų iš Vyriausybės

Lietuvos muziejų asociacijos (LMA) valdybos pirmininkas Raimundas Balza teigia, kad Vyriausybės sprendimas leisti muziejams vykdyti veiklą atvirose lauko erdvėse esamos situacijos praktiškai nepakeitė. Jis taip pat priduria, kad dar kitą savaitę tikimasi sulaukti sprendimo dėl muziejų vidaus erdvių atidarymo.

„Tai labai nedidelis žingsnis atidarymo link. Didžioji dalis muziejų yra įsikūrę ir savo veiklą vysto uždarose erdvėse. Tik kai kurie turi teritorijas, parkus, sodus, šalia muziejų, bet jų tikrai nėra daug. O pagrindinės muziejų erdvės lieka uždaros“, – Eltai sakė jis.

R. Balza akcentavo, kad Vyriausybės trečiadienį nustatytas muziejų veiklos laisvinimas situacijos iš esmės nepakeitė.

„Daugelis ekspozicinių lauko erdvių yra atviros jau dabar. Tos zonos, kuriose yra lauko ekspozicijos elementai, skulptūros ar želdiniai dažniausiai net nėra apmokestintos, į jas ir dabar galima laisvai patekti“, – kalbėjo jis.

Anot LMA valdybos pirmininko, muziejai tikisi kitą savaitę sulaukti drąsesnių Vyriausybės sprendimų.

„Tikiuosi ir manau, kad kitą savaitę jau tikrai galėsime atnaujinti veiklą. Anksčiau mus buvo patikinę, kad sprendimai dėl atlaisvinimo bus priimti kovo pradžioje, tačiau taip neįvyko. Mes manėme, kad muziejų veiklos atlaisvinimas įvyks kartu su ne pirmo būtinumo prekių parduotuvių veiklos švelninimu“, – teigė jis, pridurdamas, kad muziejai jau dabar pasiruošę užtikrinti visus saugumo reikalavimus.

Esame garantuoti dėl galimybės užtikrinti saugumą, nustatytą žmonių skaičių, reikiamas apsaugos priemones, tinkamą patekimą į erdves.

„Esame garantuoti dėl galimybės užtikrinti saugumą, nustatytą žmonių skaičių, reikiamas apsaugos priemones, tinkamą patekimą į erdves. Tai yra nesunkiai sureguliuojama – tam esame pasiruošę“, – tikino R. Balza.

Prieš kelias savaites Vyriausybės priimtą sprendimą atidaryti grožio salonus ir kirpyklas bei kai kurias nebūtinųjų prekių parduotuves, tačiau atsisakius atidaryti muziejus, R. Balza teigė laikąs nesusipratimu.

Jis taip pat pridūrė, kad jei kitą savaitę nebus sulaukta didesnio masto karantino švelninimo muziejų veiklai, ketinama dar kartą kreiptis į valdžios institucijas.

„Konsoliduosime savo pozicijas, tarsimės su (Kultūros – ELTA) ministerija ir su Vyriausybės atstovais, jei jie su mumis tarsis, ir savo nuomones ir pozicijas išsakysime tiek viešai, tiek raštu, tiek žodžiu. Kreipsimės į minėtas institucijas inicijuodami bendrą poziciją, jog manome, kad ir toliau taikyti nustatytus apribojimus muziejų veiklai nėra prasminga.

Tie kultūros objektai, kurie gali ir garantuoja saugumą, ypač muziejai ir galerijos, tikrai galėtų atsidaryti“, – akcentavo jis.

ELTA primena, kad Vyriausybės sprendimu nuo šeštadienio leidžiama lankyti pažintinius ir mokomuosius takus, parkus, muziejus, galerijas ir kitas ekspozicines erdves, zoologijos ir botanikos sodus, esančius atvirose lauko erdvėse, ne didesnėmis nei 5 asmenų grupėmis, išskyrus dviejų šeimų ar dviejų namų ūkių narius.

Kultūros ministras Simonas Kairys trečiadienį teigė, kad plačiau aptaręs muziejų atidarymo klausimą Muziejų taryboje, jau kitą savaitę ketina teikti siūlymus Vyriausybei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių