Quantcast

Mokiniai prisidės prie „šiukšlių turizmo“ tyrimo – į Nerį paleistas GPS siųstuvas

  • Teksto dydis:

Trečiadienį festivalis „Nepatogus kinas“ aktyvius mokinius iš visos Lietuvos pakvietė į specialų filmo „Šiaurinė srovė“ seansą. Režisierius Steffen Krones su jais virtualiai susitiko ne tik iš pirmų lūpų papasakoti apie išsamiu tyrimu virtusį jo smalsų eksperimentą, bet ir pratęsė jį Vilniuje – į Nerį paleido savo naują GPS siųstuvą. Mokiniai galės stebėti, kaip judės šiukšlių kelionę tiriantis siųstuvas ir, prireikus, pagelbės eksperimentui, jeigu siųstuvas pakeliui užstrigtų Lietuvos teritorijoje.

Kaip tai įmanoma, kad Vokietijos viduryje išmesta šiukšlė nukeliautų iki pat Arkties vandenyno? Iš Vokietijos atkeliavusią tuščią alaus skardinę filmo režisierius rado besisvečiuodamas atokioje Norvegijos saloje. „Iš pradžių buvo labai juokinga. Įsivaizduokite, pirmas daiktas, kurį vokietis randa nuvykęs į tolimą salą, kurioje nėra žmonių – vokiško alaus skardinė. Šis vaizdas įstrigo mano sąmonėje. Grįžęs namo pradėjau matyti šiukšles visur, nors iki tol nepastebėdavau“, – pasakojo S. Krones.

Po žiūrovų simpatijas festivaliuose renkančio filmo „Šiaurinė srovė“ peržiūros mokiniai iš pirmų lūpų išgirdo apie jame nušviečiamą režisieriaus tyrimą – S. Krones sukūrė GPS signalais apkarstytas siuntas, kurias išmetė į Vokietijos upę ir taip stebėjo šiukšlių kelionę. Eksperimentą kartu su mokiniais režisierius pratęsė ir Lietuvoje – Neryje buvo paleistas naujas GPS siųstuvas, kurio judėjimą, grįžę į savo miestus, virtualiai stebės mokiniai. Pamatę, kad siųstuvas užstrigo upės krantuose netoli jų gyvenvietės, jie galės padėti jam tęsti kelionę taip prisidėdami prie eksperimento sėkmės.

„Pilietiškumas ir aktyvizmas gali būti ugdomas ir kinu – tikime, kad filmai gali padėti augti ir pažinti pasaulį, ugdyti empatiją, kritinį mąstymą ir žingeidumą. Šiandieninis renginys vainikavo beveik dvejus mokslo metus besitęsusią itin prasmingą mūsų „Nepatogaus kino“ klasės“ projekto iniciatyvą – mokytojus ir mokinius visoje Lietuvoje kvietėme filmų peržiūroms ir jas lydinčiam aktyvizmui savo bendruomenėse“, – pasakoja festivalio „Nepatogus kinas“ vadovas Gediminas Andriukaitis.

„Pagalba beglobiams gyvūnams, naujos laisvalaikio ir pokalbių erdvės mokyklose, bendri mokinių ir senjorų užsiėmimai, kuriami savanorystės klubai – tik keletas įvairiuose Lietuvos miestuose kilusių iniciatyvų, į kurias įsitraukė daugiau nei 50 mokyklų bendruomenių“, – džiaugiasi G. Andriukaitis. Ši iniciatyva buvo įgyvendinama Lietuvoje veikiančio EEE finansinio mechanizmo Aktyvių piliečių fondo (APF) lėšomis.

G. Andriukaitis primena, kad jau beveik 10 metų veikianti edukacinė filmų žiūrėjimo platforma „Nepatogaus kino“ klasė“ yra visuomet atvira mokytojams ir edukatoriams. Ji kasmet papildoma vis naujais filmais mokiniams – tai juos skatina pažinti visuomenės įvairovę, apmąstyti šiandienos iššūkius. Šia interneto platforma jau naudojasi apie 3200 mokytojų ir edukatorių iš visos Lietuvos –  jie kartu su mokiniais žiūri „Nepatogaus kino“ filmus ir taiko neformalaus ugdymo metodus.

Filmą „Šiaurinė srovė“ visos Lietuvos žiūrovams dar galima pamatyti  apsilankius „Nepatogaus kino“ virtualioje kino salėje, o vilniečiai dar galės pabendrauti ir su pačiu režisieriumi, kuris atvyksta į sostinę festivalio organizatorių ir atliekų tvarkymo organizacijos „Žaliasis taškas“ kvietimu.

Apie „Nepatogų kiną“

„Nepatogus kinas“ – nuo 2007 m. kasmet vykstantis tarptautinis žmogaus teisių dokumentinių filmų festivalis. Tai yra nekomercinis renginys, siekiantis kurti erdvę žmogaus teisių, politikos, socialinės atsakomybės, tvarumo temomis, supažindinti visuomenę su pasaulinėmis aktualijomis, skatinti būti sąmoningiems ir kritiškiems. Festivalio metu pristatoma turtinga dokumentinių filmų programa, rengiami susitikimai su kino kūrėjais, organizuojamos diskusijos su filmų herojais, žmogaus teisių aktyvistais ir ekspertais. Vienas pagrindinių festivalio rėmėjų – Lietuvos kino centras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių