Quantcast

Mirė M. K. Čiurlionio vaikaitė D. O. Zubovaitė-Palukaitienė

  • Teksto dydis:

Eidama 85-uosius metus sekmadienį mirė dailininko ir kompozitoriaus Konstantino Čiurlionio anūkė skulptorė Dalia Ona Zubovaitė-Palukaitienė, pirmadienį pranešė kultūros centras „M. K. Čiurlionio namai“.

„Dalia buvo neeilinis žmogus, talentinga skulptorė, kantri mokytoja, didelę dalį savo gyvenimo paskyrusi savo senelių kūrybos ir atminimo sklaidai“, – teigiama pranešime.

Prezidento Gitano Nausėdos teigimu, tai didelė netektis Lietuvos kultūros bendruomenei.

„Netekome skulptorės, lietuvių genijaus Mikalojaus Konstantino Čiurlionio ir rašytojos Sofijos Kymantaitės-Čiurlionienės anūkės, su dideliu rūpesčiu puoselėjusios savo senelių kūrybinį palikimą. Tai didelė netektis visai Lietuvos kultūros bendruomenei: ilgametė mokytoja, kūrybinių sumanymų iniciatorė ir palaikytoja kolegų ir bičiulių buvo vertinama už nuoširdų smalsumą ir pasiaukojantį atsidavimą tęsti savo pirmtakų tradicijas, nešant kultūros šilumą ir šviesą“, – sakė šalies vadovas.

D. O. Zubovaitė gimė 1938 metais Kaune. Jos seneliai – vienas žymiausių Lietuvos dailininkų ir kompozitorių M. K. Čiurlionis ir rašytoja Sofija Kymantaitė-Čiurlionienė, tėvas – architektas Vladimiras Zubovas, motina – rašytoja Danutė Čiurlionytė- Zubovienė.

1956 metais ji baigė Kauno vidurinę dailės mokyklą, 1962 metais – Lietuvos valstybinį dailės institutą Vilniuje ir įgijo dailininkės skulptorės specialybę.

D. O. Zubovaitė-Palukaitienė yra dirbusi mokytoja keliose mokyklose Kaune, keramikos gamykloje „Jesia“ gintaro cecho dailininke, vadovavo Kauno vidurinei dailės mokyklai.

Išėjusi į pensiją 2003 metais, ji tvarkė giminės kūrybinius archyvus, prižiūrėjo S. Kymantaitės-Čiurlionienės kambarį, tęsė kūrybinį skulptorės darbą, teigiama Elektrėnų muziejaus interneto svetainėje.

D. O. Zubovaitė-Palukaitienė ten minima tarp kitų muziejaus kūrėjų.

Ji yra apdovanota Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino ordino 1-ojo laipsnio medaliu už nuopelnus Lietuvai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

as

as portretas
Uzuojauta artimiesiems,bet visi mes mirtingi,kas bebutume.

Astronomas hidrologas 41-jų tremtinys Romualdas Zubinas

Astronomas hidrologas  41-jų  tremtinys  Romualdas  Zubinas  portretas
KAIP ŽINOME, LENKAS MYKALOJUS KOPERNIKAS, PRIEŠ 500 metų ATRADO PIRMĄJĮ IR ANTRĄJĮ ŽEMĖS AŠIES FIZINIO JUSĖJIMO DĖSNIUS! PRIEŠ 12 METŲ ROMUALDAS ZUBINAS ATRADO NE TIKTAI TREČIĄJĮ BEI KETVIRTĄJĮ ŽEMĖS AŠIES FIZINIO JUDĖJIMO DĖSNIUS, BET IR PENKTĄJĮ, ŠEŠTĄJĮ, SEPTYNTĄJĮ, BEI AŠTŪNTĄJĮ , DEVYNTĄJĮ bei DEŠIMTĄJĮ ŽEMĖS AŠIES FIZIJO JYDĖJIMO DĖSNIUS! IR VISA TAI SENIAUSIOS ŽEMĖJE LIETUVIŲ KALBOS DĖKA!

Astronomas hidrologas 41-jų tremtinys Romualdas Zubinas

Astronomas hidrologas  41-jų  tremtinys  Romualdas  Zubinas  portretas
AMŽINA - ATILSI LINKIU Z U B O V A I T E I !!! TAI LINKI VIENAS SENIAUSIŲ ZUBINŲ ŠEIMOS ATSTOVAS, 41-jų METŲ TREMTINYS. ANOT ISTORIKO TEODORO NARBUTO, ŠIOS GIMINĖS HERBE, TARP DVIEJŲ STRELIŲ BESIRANGANTIS, LAIMĘ NEŠAKTIS ŽALTYS. ŠI PAVARDĖ YRA SENESNĖ NEI LIETUVOS KRIKŠTAS,!
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių