Quantcast

Mirė garsus Izraelio rašytojas A. B. Yehoshua

Mirė Avrahamas B. Yehoshua (Avrahamas B. Jehošua), vienas labiausiai gerbiamų ir produktyviausių Izraelio romanų autorių bei garsus palestiniečių teisių gynėjas, antradienį pranešė Tel Avivo Ichilovo ligoninė.

Jam buvo 85 metai.

A. B. Yehoshua gimė 1936 metais Jeruzalėje graikiškų ir marokietiškų šaknų turinčioje šeimoje. Savo pirmąjį novelių rinkinį jis išleido 1963 metais.

Per dešimtmečius trukusią ir kritikų gerai vertintą rašytojo karjerą jis pelnė daugybę tarptautinių apdovanojimų, o jo darbai buvo išversti į daugiau nei 30 kalbų.

2012 metais A. B. Yehoshua laimėjo Prancūzijos prestižinį Medičių (Medicis) literatūros apdovanojimą už geriausią kūrinį užsienio kalba, kuriuo buvo pripažintas jos romanas „Retrospektyva“ (Rétrospective).

Haifos universiteto literatūros profesorė ir A. B. Yoshua darbų ekspertė Nitza Ben-Dov (Nica Ben Dov), savo laiku dėsčiusi kartu su rašytoju minėtame universitete, jį apibūdino kaip „didžiausią mūsų autorių“, kurio kūryba apėmė visus literatūros žanrus ir vystėsi bėgant metams.

„Jis perėjo nuo svajingų siurrealistinių, nuo laiko ir vietos atitrūkusių istorijų prie kūrinių, įsitvirtinusių Izraelio kultūroje ir egzistencijoje“, – sakė ji, apibūdindama rašytojo vėlesnius darbus kaip „labai psichologinius“. Jiems įtakos veikiausiai turėjo jo sutuoktinė psichoanalitikė.

A. B. Yehoshua buvo „šiltas ir atviras“ žmogus, troškęs pripažinimo, sakė N. Ben-Dov, tačiau pabrėžė, kad pokalbyje jis taip pat galėjo būti skausmingai tiesmukas.

„Jis buvo sudėtingas žmogus, kurio požiūris į pasaulį buvo prieštaringas, – kalbėjo profesorė. – Jo žmogaus sudėtingumo suvokimas, kuris remiasi jo paties patirtimi, pavertė jo darbus daugiabriauniais.“

Palestiniečių teisių gynėjas, kairiąsias Izraelio partijas rėmęs A. B. Yehoshua taip pat buvo garsios Izraelio teisių grupės „B'tselem“, kuri aršiai kritikuoja Izraelio elgesį su palestiniečiais, visuomeninės tarybos narys.

Pasak grupės, A. B. Yehoshua „paskyrė savo laiką ir energiją visų žmonių lygybei, taikai ir žmogaus teisėms“.

N. Ben-Dov teigimu, A. B. Yehoshua buvo „didis patriotas“. Jis buvo įsitikinęs, kad žydai negali pajusti visos pilnatvės gyvendami už Izraelio ribų, o jo darbuose atsispindėjo jo izraelietiška patirtis.

„Jis buvo labai prisirišęs prie savęs ir savo meno, tačiau tuo pat metu jam labai rūpėjo, kas vyksta pasaulyje“, – kalbėjo literatūrologė.

Izraelio prezidentas Isaacas Herzogas (Isaakas Hercogas) apgailestaudamas dėl A. B. Yehoshua mirties sakė, kad jo kūryba „atsirado iš mūsų tėvynės ir tautos kultūros lobių ir kaip veidrodyje atspindi mūsų ryškų, tikslų, kupiną atjautos, o kartais skausmingą vaizdą“.

„Jis pažadino mumyse gilių jausmų mozaiką“, – sakoma I. Herzogo pareiškime.

A. B. Yehoshua bus laidojamas trečiadienio popietę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
oi kaip jis mums idomus,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių