Quantcast

Ministras: Turkija su Šv. Sofijos soboru toliau elgsis kaip su UNESCO paveldo objektu

  • Teksto dydis:

Ankara ir ateityje saugos Šv. Sofijos soborą Stambule kaip UNESCO pasaulio paveldo objektą. Tai pirmadienį televizijos kanalui TRT pareiškė Turkijos URM vadovas Mevlutas Cavusoglu.

„Aya Sofya yra pasaulio paveldo objektų sąraše, tai tiesa. Bet argi anksčiau ji ten nebuvo? Mes gerbiame pageidavimą tų, kurie nenori, kad ji nukentėtų. Ji ir nenukentėjo per tuos metus, kai buvo mečetė. Mes turime saugoti savo protėvių palikimą. Apie visus savo žingsnius (dėl permainų Šv. Sofijos sobore) mes informuosime UNESCO“, – sakė ministras.

Anot M. Cavusoglu, jo šalyje „sukėlė nuostabą kai kurie UNESCO pareiškimai“. Kartu jis vėl pabrėžė, jog Turkija griežtai atmeta visus pareiškimus dėl situacijos, susijusios su Šv. Sofijos soboru, kurie gali būti laikomi kišimusi į suverenias šalies teises.

UNESCO liepos 11 d. pareiškė labai apgailestaujanti dėl Turkijos valdžios sprendimo, priimto nesurengus dialogo šiuo klausimu, pakeisti Šv. Sofijos soboro statusą. Organizacijos generalinė direktorė Audrey Azoulay pažymėjo, jog „valstybė, kurios teritorijoje yra objektas, turi neleisti, kad būtų padaryta pakeitimų, kurie kėsinasi į universalią paminklo vertę“, ir „privalo iš anksto informuoti UNESCO apie bet kokią modifikaciją, o esant reikalui šis klausimas turi būti pateiktas svarstyti Pasaulio paveldo komitetui“.

Turkijos valstybės taryba liepos 10 d. panaikino 1934 metų šalies vyriausybės nutarimą suteikti Šv. Sofijos soborui Stambule muziejaus statusą. Tą pačią dieną Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pasirašė įsaką, leidžiantį musulmonams melstis Aya Sofyoje, kuri nuo šiol turi mečetės statusą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių