Quantcast

„Mėnulio tigras“ – unikali knyga apie nenuspėjamą moterį, pralenkusią savo laiką

  • Teksto dydis:

Pagaliau lietuviškai galime skaityti pasaulinio garso britų rašytojos Penelopės Lively romaną – „Man Booker“ premija apdovanotą knygą „Mėnulio tigras“ (iš anglų kalbos vertė Violeta Tauragienė, 2013-ųjų Metų vertėjo krėslo apdovanojimo laureatė, išleido Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla), beje, prozininkė šiai prestižinei premijai buvo nominuota net tris kartus.

Penelope Lively – žymi ir nepaprastai produktyvi rašytoja. Ji parašė 22 romanus ir apsakymų knygas suaugusiesiems, 31 knygą vaikams ir 5 negrožines. Rašytoja apdovanota garbingiausiomis premijomis, o 2012-aisiais už nuopelnus literatūrai ji tapo Britanijos imperijos ordino komandore – dama Penelope Margaret Lively.  

Pernai, minint 50-ąsias „Booker“ premijos fondo įkūrimo metines, „Mėnulio tigras“ buvo įtrauktas į trumpąjį Auksinės „Man Booker“ premijos sąrašą – auksinį penketuką.  Moderniąja klasika tapęs romanas išrinktas atstovauti devintajam XX a. dešimtmečiui. Jis nurungė tokių rašytojų kaip S. Rushdie, K. Ishiguro ir J. M. Coetzee romanus. Pasak autorės, buvo „malonu, kad romanas prisikelia naujam gyvenimui“.

1987-aisiais tik pasirodęs „Mėnulio tigras“ buvo pasitiktas su didžiuliu entuziazmu ne tik autorės tėvynėje, bet ir JAV, Prancūzijoje, Vokietijoje, Skandinavų šalyse, Australijoje, Lenkijoje ir kt.

Jame pasakojama apie jaunuolių meilę tikrų istorinių įvykių fone. Pagrindiniai veikėjai susitinka Egipte Antrojo pasaulinio karo įkarštyje. Veiksmo vieta pasirinkta neatsitiktinai, kaip neatsitiktinis romane tikrovės pojūtis  – juk Penelopės Lively vaikystė prabėgo Egipte, tik trylikos metų ji buvo išsiųsta į Angliją, mokėsi mokykloje Sasekse, vėliau studijavo istoriją Oksforde. 

Visame romane minimas „mėnulio tigras“ – rusenanti ir pelenais byranti apsauginė spiralė nuo tropinių vabzdžių – ne tik pagrindinių herojų aistringų santykių liudininkė, bet ir greitai prabėgančio žmogaus gyvenimo simbolis. Kaip rašo autorė, „istorija netikėtai įgavo trečiąjį matmenį, ne tokį aiškų, bet vis dėlto ryškiausią. Jį galima užuosti, įkvėpti, paliesti. Jis kvepia Mėnulio tigru...“

Pagrindinė romano veikėja Klaudija Hempton – ambicinga, garsi istorikė, buvusi karo korespondentė, slaugoma ligoninėje pasakoja apie svarbiausią savo gyvenimo kūrinį – pasaulio istoriją. Klaudijos pasakojimas susipynęs su kitų žmonių istorijomis: jos motinos Editos, brolio Gordono, meilužio Džesperio, dukters Lisos, o ypač – Tomo. Tomas – jos gyvenimo šerdis, didžioji meilė, atrasta Egipte ir netrukus prarasta.

Prisimindama tuos, kuriuos pažinojo, Klaudija lipdo spalvingą savo epochos mozaiką. Ausdama atsiminimų, besikeičiančių balsų ir požiūrių audinį ji sukuria meistrišką panoramą, kurioje atsiskleidžia jos – o kartu ir viso pasaulio – likimą lėmę troškimai bei netektys.

„Tai unikali knyga apie žavingą nenuspėjamą moterį, toli pralenkusią savo laiką, podraug gyvenančią savo laiku“, – taip Lively kūrinį įvertino poetas Lemnis Sissay, Auksinės „Man Booker“ premijos komisijos narys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių