Quantcast

Meno muziejaus Lodzėje kolekciją papildė A. Sutkaus ir Pakui Hardware darbai

  • Teksto dydis:

Meno muziejus Lodzėje (lenk. Muzeum Sztuki w Łodzi), kuris yra vienas žinomiausių avangardinio meno tradicijas tęsiančių muziejų Lenkijoje, įsigijo lietuvių menininkų Antano Sutkaus ir Pakui Hardware kūrinių.

XX ir XXI amžiaus meno kolekcijai muziejus nupirko septynias žinomo Lietuvos fotomenininko A. Sutkaus fotografijas: „Liaudies menininkas skulptorius Stanislovas Riauba, Godeliai“ (iš serijos Lietuvos žmonės), „Teta Elena. Salakas“ (iš serijos Lietuvos žmonės), „Tėvo dirbtuvėje. Zarasai“ (iš serijos Lietuvos žmonės), „Etnografinis portretas. Bradesiai“ (iš ciklo Vasara Salake), „1“ (iš ciklo Vasara Salake), „2“ ir „Mano seneliai. Kluoniškiai“ (iš serijos Lietuvos žmonės). Šie, kaip teigia pats A. Sutkus, ne portretus ar tipažus, o daugiau kontekstines situacijas užfiksavę darbai, kuriuose „kalba“ herojų žvilgsniai, pernai buvo rasti minėto muziejaus saugyklose. Jam ėmus aiškintis, kaip šios A. Sutkaus fotografijos pateko į muziejų, pradėtas nuotraukų pirkimo procesas, kuriam sėkmingai pasibaigus septyni legendinio lietuvių fotografo darbai galiausiai papildė Meno muziejaus Lodzėje kolekciją.

Šis muziejus taip pat įsigijo ir jau gerai šiuolaikinio meno pasaulyje žinomo dueto Pakui Hardware (menininkų Neringos Černiauskaitės ir Ugniaus Gelgudos, kartu kuriančių nuo 2014 m.) darbą „On Demand“, kuris Meno muziejuje Lodzėje buvo pristatytas 2020 m.

Meno muziejaus Lodzėje yra sukaupęs daugiausiai Lenkijos avangardinio meno kūrinių. Ši kolekcija formuojama atsižvelgiant į avangardinio meno paveldą, taip pat į būtinybę kaupti meno kūrinius, atspindinčius šiandienę muziejaus programą.

Pripažintų pasaulyje lietuvių menininkų darbus Meno muziejus Lodzėje galėjo įsigyti gavęs Lenkijos kultūros ir nacionalinio paveldo ministerijos programos „Nacionalinės šiuolaikinio meno kolekcijos“ paramą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių