Quantcast

„Meno avilio“ ruduo – nuolat augantiems nekonvencinio kino žiūrovams ir žiūrovėms

  • Teksto dydis:

Išeivijos menininko Jono Meko kolekcijos pagrindu įkurta, kas mėnesį nauja periodika ir knygomis pasipildanti mediateka, emocinei sveikatai reflektuoti skirti filmų seansai, šalies videomeno istorija, lietuvių režisierių premjeros, meną ir mokslą apjungiantys projektai mokykloms bei kino ekspedicijos ir tyrimai – medijų edukacijos ir tyrimų centras „Meno avilys“ pristato aktyvaus rudens naujienas.

Jau šešiolika metų platų veiklų spektrą vykdančio „Meno avilio“ svarbiausia kryptimi išlieka auginti kino žiūrovus ir žiūroves – tiek nuo mažų dienų, tiek jau subrendus, kai norima kuo giliau pažinti kiną ir jo kultūrą. Tam, žinoma, ir skirti šį rudenį įvyksiantys „Meno avilio“ renginiai ir projektai.

Rodymai: terapinės „Projekcijos“ ir virtualiosios realybės patirtys

„Projekcijos“ – tai pirmojo karantino metu „Meno avilio“ drauge su Kauno ir Panevėžio miestų savivaldybių visuomenės sveikatos biurais inicijuota, specialiai sukuruota nemokamų filmų peržiūrų programa, kurią lydi psichologų ir psichikos sveikatos specialistų pristatymai, diskusijos ir terapiniai pokalbiai apie emocinę savijautą. „Projekcijos. Kaunas“ vyks spalio 14 d., lapkričio 11 d. ir gruodžio 9 d., o „Projekcijos. Panevėžys“: lapkričio 8, 15, 22, 29 d. ir gruodžio 8 d.

„Meno avilio“ namuose „Planeta“ (Goštauto g, 2, Vilnius) veikia drauge su kino centru „Skalvija“ koordinuojama virtualiosios realybės erdvė. Rugsėjo 24–spalio 3 d. čia įsikurs Vilniaus dokumentinių filmų festivalis. Naujus pasaulio ir realybės suvokimo atspirties taškus siūlančią virtualiosios realybės filmų programą sudarys keturi trumpametražiai filmai.

V. Morkevičiaus nuotr.

Paveldas: lietuvių videomenas

Technologijų ir inovacijų festivalio „LOGIN 2019“ apdovanojimuose „Meno avilio“ projektas „Nepriklausoma sinemateka“ pripažintas geriausiu ne pelno siekiančiu tinklalapiu. Adresu www.sinemateka.lt veikiančiame virtualiame archyve galima nemokamai žiūrėti restauruotą ir suskaitmenintą lietuvišką dokumentiką, videomeno darbus ir kuruotas programas. Filmus lydi pokalbiai su kūrėjais ir kūrėjomis, kūrinių atsiradimo kontekstą nušviečiantys tekstai.

Pasak videomeno archyvo kuratorės Gerdos Paliušytės, sinematekoje esantys videomeno darbai – tai lietuvių autorių kūriniai, darę įtaką ir formavę Lietuvos videomeno raidą nuo jos pradžios, 9 dešimtmečio pabaigos, iki dabar. Sinematekoje galima išvysti Gintaro Šepučio, Nomedos ir Gedimino Urbonų, Lino Augučio, Laimės Kiškūnės, Eglės Rakauskaitės ir kitų menininkų (-ių) videomeno darbus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių