Quantcast

M. Šalčiaus vardo premija – fotožurnalistui L. Skirpstui

  • Teksto dydis:

Prienų miestui švenčiant 520 metų jubiliejų, šeštadienį įteikta keturioliktoji Mato Šalčiaus vardo premija.

Šiemet už fotografijų parodas ir leidinius ji paskirta keliautojui, fotožurnalistui, Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos nariui Leonardui Skirpstui.

Gausybė L. Skirpsto meninės ir dokumentinės fotografijos parodų yra apkeliavę visą Lietuvą. 2021-aisiais L. Skirpstas išleido tris savo užfiksuotų nepakartojamų vaizdų albumus. Tai „UNESCO paveldas: Lietuva ir pasaulis“ bei Ukrainai skirti du leidiniai „Maidanas – 2014-ųjų vasaris“ ir „Vienybės kelias'19: žurnalistų žygis po Vakarų Ukrainą“. Neabejotina, kad visi šie solidūs, išskirtinės meninės vertės leidiniai praturtins mūsų kultūros paveldą savo vaizdiniais ir istorine atmintimi, pažymima Lietuvos žurnalistų sąjungos pranešime.

L. Skirpstas – profesionalus fotožurnalistas, 1980 metais baigęs studijas Vilniaus universitete. Pirmąją personalinę fotografijų parodą surengė Palangoje, dar mokydamasis vidurinėje mokykloje. 1975 metais jo, abituriento, darbai kartu su R. Požersko, V. Šontos, R. Paknio kūryba buvo eksponuojami Vilniuje, Fotografijos meno draugijos salone veikusioje Pirmojoje jaunųjų fotografų parodoje. Baigęs studijas dirbo žurnalistinį darbą. Su fotoaparatu nesiskiria iki šiol. Leonardas užaugo nuostabiame Lietuvos pajūryje, todėl nieko stebėtino, kad labiausiai jį traukia gamta. Kelionėse po Europos ir gerokai tolimesnius kraštus fiksuoja unikalius, UNESCO saugomus objektus – kraštovaizdžius, gamtos sukurtus paminklus, miestelius, statinius. Taip pat mėgsta portreto žanrą, kuriuo siekia atskleisti žmogaus charakterį, nuotaiką, laikotarpį, kuriam atstovauja.

Mato Šalčiaus premijos mecenatė yra Prienų rajono savivaldybė. Kartu su Lietuvos žurnalistų sąjunga ir Nacionaline žurnalistų kūrėjų asociacija 1000 eurų premija skiriama žurnalistui už pasaulio pažinimo skatinimą bei brandžius ir išsamius spaudos, radijo, fotografijos, televizijos, interneto žiniasklaidos autorinius darbus kelionių tematika, paskelbtus per kalendorinius metus. Pirmą kartą M. Šalčiaus premija buvo įteikta 1990 metais. Vėliau premija nebuvo teikiama. Premijos teikimas buvo atnaujintas 2009 metais.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių