Quantcast

M. Kvedaravičiaus ir S. Loznicos filmai pretenduoja į Europos kino apdovanojimų nominaciją

  • Teksto dydis:

Šiemet prestižiniuose Europos kino apdovanojimuose į geriausios dokumentikos nominaciją pretenduoja du lietuviški filmai: Manto Kvedaravičiaus „Mariupolis 2“ bei Sergejaus Loznicos „Mr Landsbergis. Sugriauti blogio imperiją“, pranešė Lietuvos kino centras.

Nominacijos bus paskelbtos lapkričio 8 dieną.

M. Kvedaravičius buvo nužudytas Ukrainos mieste Mariupolyje šių metų balandžio pradžioje, kurdamas savo pirmojo filmo tęsinį.

„Jo palikimas dabar svarbus kaip niekad – „Mariupolis 2“ ne tik sugebėjo pasauliui atskleisti intymiai užfiksuotą dabartinę Ukrainos gyventojų kasdienybę, bet ir Kanų filmų festivalyje buvo apdovanotas specialiu dokumentinio kino apdovanojimu“, – teigiama Kino centro pranešime.

Kitas dokumentinis filmas, pretenduojantis į geriausio dokumentinio filmo nominantų sąrašą, – ukrainiečių kilmės režisieriaus ir istorijos metraštininko S. Loznicos kūrinys apie pirmąjį atkurtos Lietuvos vadovą Vytautą Landsbergį ir Lietuvos laisvės kelią.

2021-aisiais „Mr Landsbergis. Sugriauti blogio imperiją“ prestižiniame IDFA filmų festivalyje Amsterdame buvo apdovanotas pagrindiniu prizu.

Geriausios dokumentikos apdovanojimą Lietuva yra gavusi vieną kartą. Prieš trisdešimt metų, 1992-aisiais, Europos kino apdovanojimų žiuri įvertino Audriaus Stonio filmą „Neregių žemė“ (1992).

Kandidatais į geriausio trumpametražio filmo nominaciją taip pat pretenduoja du lietuviški filmai: Sauliaus Baradinsko „Techno, mama“ bei Vytauto Katkaus „Uogos“.

Šiemet „europietiškaisiais Oskarais“ vadinami Europos kino apdovanojimai vyks gruodžio 10 dieną Reikjavike, Islandijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių