Quantcast

L.Vėgėlienė:„Menininkas grožį turi kurti, o ne griauti“

Grafikė Liudmila Vėgėlienė auksinį rudenį pasitiko dovanodama klaipėdiečiams „Nepakitusią dabartį“.

Spalvina gyvenimą

“Nepakitusi dabartis” - taip autorė pavadino savo naują, rudens spalvomis prisodrintą monotipijų parodą, kurioje ji liko ištikima savo pamėgtai grafikos technikai ir ryškioms spalvoms. Anot jos, gyvenimas ir taip pilkas, reikia stengtis kiek įmanoma jį nuspalvinti.

L.Vėgėlienės darbuose gėlės, žolynai, smilgų pynimai žėri sodriomis, vaiskiomis spalvomis. Rudenėjanti gamta  pažyra šiltų tonų palete: geltona, vaiski raudona, violetinė...

“Esu nuotaikos žmogus, - prisipažino menininkė. - Todėl ir mano darbai nenuspėjami, kai juos kuria. Stipri emocija gali išsilieti purpuriniu žiedų fontanu, o melancholija gali būti melsva... Kas žino baigtį? Norėdami kurti laisvai, turime patys save apriboti. Galima sukurti visai iracionalų pasaulį, tačiau tas pasaulis, kad ir koks jis būtų - realus ar išgalvotas, privalo egzistuoti pagal išeities tašką, apibrėžtas struktūras. Mes visi ieškome prasmės, bet kai surandame, ji paaiškėja esanti nelabai maloni... Pasaulis atviras ir laisvas, todėl paskutinis žodis apie jį niekada nebus pasakytas.”

Jokios monotonijos

Daugiau nei tris dešimtmečius Klaipėdoje gyvenanti ir kurianti grafikė L.Vėgėlienė gimė 1955-ųjų rugsėjo 1-ąją Šiauliuose. Taigi šioji paroda - kone gimtadienio dovana pačiai sau.

Autorė 1976-1982 m. studijavo Vilniaus dailės akademijos Klaipėdos vizualinio dizaino katedroje, parodose dalyvauja nuo 1995-ųjų, Lietuvos dailininkų sąjungos narė (1997).

Šiuo metu Liudmila ne tik kuria pati, bet ir perduoda savo patirtį Klaipėdos universiteto Menų fakulteto studentams.

Ištikima Klaipėdai grafikė monotipijos ir mišria technikomis naudojasi jau daugel metų, dažnai atspaudą pagyvindama koliažo elementais ar plokščią paviršių paryškindama tapybiška linija.

Jos darbuose nerasi nieko monotoniško - nuotaikų vaizdiniai, trykštančios emocijos, vitališkumas, dinamika, teigiamos emocijos sklinda iš visų ryškaus ir gyvo kolorito paveikslų.

Jaukumo prideda aplinka

Galima spėti, kad ir naujausios ekspozicijos laikas pasirinktas neatsitiktinai - rudeniškų spalvų kupini paveikslai puikiai dera prie iš lėto tolstančios vasaros ir dar neįsibėgėjusių pilkų rudens darganų.

Paroda surengta nepretenzingoje Meno bibliotekos erdvėje, kur lakoniško interjero ir pro langus regimo gatvės šurmulio derinys sukuria laisvos akademiškos aplinkos įspūdį.

Nuotaiką sustiprina ir bibliotekos lankytojų auditorija: nuo knygelės referatui ieškančio dailės mokyklos moksleivio, studento, plepančio su visada besišypsančiomis ir turinčiomis ką patarti bibliotekos darbuotojomis, iki močiučių, užsukančių paskaityti kasdienės spaudos.

L.Vėgėlienės darbai neverčia laužyti galvos dešifruojant jų pavadinimus, neapsunkina suvokimo sudėtingu neįskaitomu piešiniu. Jie tiesiog praskaidrina nuotaiką bet kuriam užsukusiam į biblioteką skaitytojui. Jaukumo parodai suteikia ir aplinka - laisva, be pompastikos.

Trykšta optimizmu

Autorė, pristatydama savo kūrybą parodos atidarymo metu, teigė: „Nemoku nei meluoti, nei apsimetinėti. Esu laiminga“.

Pasakodama apie kūrybines idėjas, L.Vėgėlienė prasitarė, kad pažinti žmonių jausmus išmokė draugystė ne tik su meninės aplinkos žmonėmis, skirtingais ir gyvenimo būdu, ir mąstymu.

Grafikė pabrėžė, kad gyvą jos paveikslų nuotaiką lemia ir susižavėjimas Lietuvos gamta, jos neblėstančiu grožiu, kuris nepaiso nei dabarties baubo - krizės, nei kitur pasaulyje vykstančių daug baisesnių dalykų - karų, gamtos kataklizmų.

Išties šioje parodoje nerasi neigiamų emocijų. Žiūrėdamas į gaivią vasaros žalumos nuotaiką kuriančią „Žolinę“, geltoniu alsuojančias „Saulėgrąžas“ ar net niūresnio kolorito „Nerimą“, patiki, kad gyvenimas ir pasaulis vis dar trykšta spalvomis ir optimizmu.

L.Vėgėlienės monotipijų paroda „Nepakitusi dabartis“ iki rugsėjo 29-osios veikia Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Meno skyriuje (J.Janonio g. 9). Bibliotekos galerija atvira pirmadieniais - penktadieniais nuo 11 iki 19 val. Paskutinis kiekvieno mėnesio trečiadienis - švaros diena, lankytojams biblioteka uždaryta.


Šiame straipsnyje: parodaKlaipėdojeVėgėlienė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių