Quantcast

LUX publikos apdovanojimą pelnė dokumentinis filmas „Kolektyvas“

Trečiadienį Europos Parlamente (EP) paskelbta, kad šių metų LUX publikos apdovanojimą pelnė rumunų režisieriaus Alexander Nanau dokumentinis filmas „Kolektyvas“, pasakojantis apie kovą su korupcija.

„Kolektyvas“ (Rumunija, Liuksemburgas) pasakoja apie giliai įsišaknijusios korupcijos pasekmes ir tiesos kainą. Po tragiško gaisro Bukarešto klube nukentėjusieji toliau miršta ligoninėse, nors jų patirti sužalojimai neatrodė mirtini. Šiuo įvykiu susidomėję žurnalistai atskleidė plačiai išsišakojusią korupciją sveikatos apsaugos sistemoje.

Ši šokiruojanti ir pamokanti dokumentinė analizė atskleidė neeilinį režisieriaus A. Nanau, jau pelniusio pripažinimą už savo ankstesnį filmą „Toto ir jo seserys“, kinematografinį meistriškumą. 2019-aisiais „Kolektyvas“ buvo pristatytas konkursui Venecijoje, tapo Ciūricho kino festivalio Tarptautinio dokumentinių filmų konkurso nugalėtoju. Nuo tada jis apkeliavo daugybę festivalių, buvo paskelbtas geriausiu dokumentiniu filmu per 2020 m. „European Film Awards“ ceremoniją ir atrinktas atstovauti Rumunijai tarp pretendentų į „Oskarus“ geriausio filmo užsienio kalba kategorijoje.

Strasbūre surengtos ceremonijos metu EP pirmininkas Davidas Sassolis pažymėjo, kad po laikotarpio, kurį ką tik išgyvenome, poreikis susiburti ne tik diskusijoms skirtose erdvėse, bet ir kino teatruose sparčiai auga. „Kultūra ir kinas yra ne tik mūsų kūrybiškumo ar ekonominio gyvybingumo išraiška, bet ir visuomenės pliuralizmo bei demokratiškumo simbolis“, – sakė jis.

Padėkojęs EP už apdovanojimą, režisierius A. Nanau pagerbė filme rodomos tragedijos aukas, o kartu pabrėžė nepriklausomos žiniasklaidos svarbą. „Visuomenės nesivysto, jei neturime kultūros, švietimo ir laisvos spaudos. Jūsų pareiga yra palaikyti mūsų piliečius, tinkamai reguliuoti išlaidas kultūrai ir švietimui bei apsaugoti žurnalistus“, – kalbėjo laureatas.

LUX publikos apdovanojimo laimėtoją išrinko EP nariai ir Europos piliečiai (žiūrovai ir europarlamentarai nulėmė po pusę balsų, atitekusių kiekvienam filmui). Žiūrovai filmus galėjo vertinti iki gegužės 23 d., o EP nariai – iki birželio 8 d.

Antrą vietą pelnė lenkų režisieriaus Jano Komasa filmas „Kristaus kūnas“, o trečią – danų režisieriaus Thomo Vinterbergo filmas „Dar po vieną“.

EP ir Europos kino akademijos įsteigtas LUX Europos publikos kino apdovanojimas teikiamas filmui, atskleidžiančiam europinių vertybių universalumą bei kultūrinę žemyno įvairovę. Šiuo apdovanojimu siekiama paskatinti viešas diskusijas apie Europos integraciją ir palengvinti Europoje sukurtų filmų sklaidą – visi trys į apdovanojimo finalą patekę filmai bus subtitruoti visomis oficialiomis ES kalbomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių