Quantcast

LRT KULTŪROS sezono atidaryme – teletiltas su San Sebastiano kino festivaliu

Pirmadienį keturioliktus metus gyvuojantis LRT KULTŪROS kanalas kartu su šalies kultūros, politikos bei visuomenės atstovais iškilmingai mini naujo sezono atidarymą.

Šiemet žiūrovų laukia ne tik ypatingai turininga televizijos programa, bet ir didelės raiškos (HD) formatas.

Kanalą gali matyti visi antžeminės televizijos žiūrovai, priimantys signalą TV antenų pagalba ir, žinoma, išmaniųjų televizijų abonentai. LRT KULTŪRA HD pranašumai – keliskart geresnė vaizdo kokybė, galimybė pasirinkti titrus ir kalbą.

„Mes Lietuvos kultūrą jau pakėlėme į aukštąją raišką, dabar kultūros kūrėjams teliks ją užpildyti turiniu. Mūsų kultūros kanalu bandome aprėpti ir aukštąją pasaulio kultūrą, ir fiksuoti bei rodyti Lietuvos kultūrą. Šis kanalas – nedidelis, kartais atrodo, kad jis – jaunesnis brolis, tačiau iš tiesų tai yra mūsų mylimiausias kūdikis. Šio kanalo reikšmę suprasime šiek tiek vėliau, nes kasdienybėje kartais nepasimato tikroji reikšmė. Kukliai pranešame, kad stengsimės daryti labai gerai. LRT KULTŪROS žiūrovas kartais protingesnis, nei kanalo kūrėjai, todėl – labai reiklus, ir dirbti reikia labai atidžiai“, – pastebėjo LRT generalinis direktorius Audrius Siaurusevičius.

Jo teigimu, technologinės inovacijos – vienas iš svarbiausių LRT prioritetų, todėl siekiama, kad LRT žiūrovai pirmieji Lietuvoje galėtų džiaugtis tuo, kas pasaulyje geriausia.

„Šis sezonas bus labai turiningas. Sulig kiekvienais metais nuo pat tada, kai atsirado kultūros kanalas, mes žengiame didžiulį žingsnį į priekį, ir jau šį sezoną turėsime beveik 35 originalias laidas. O smagiausia – tai, kad praėjusį sezoną turėjome tik 2 kino pozicijas, šį sezoną turėsime net septynias“, – sako LRT KULTŪROS prodiuseris Marius Siparis.

Šventinį vakarą pradėjo Čiurliono kvartetas: Jonas Tankevičius – pirmasis smuikas, Darius Dikšaitis – antrasis smuikas, Gediminas Dačinskas – altas ir Saulius Lipčius – violončelė. Jų dėka moderniai ir naujai nuskambėjo melodija iš serialo „Twin Peaks“, kurio naująjį sezoną rodo LRT.

Renginį vesti patikėta LRT žurnalistei Ugnei Galadauskaitei, kurią LRT KULTŪROS žiūrovai jau ne pirmą sezoną mato vokiečių televizijos „Deutsche Welle“ ir LRT bendros gamybos Europos kultūros ir gyvenimo būdo žurnale „Euromaxx“.

Dar viena žiūrovų pamėgta laida, grįžtanti į eterį, – „Skambantys pasauliai su Nomeda Kazlaus“. Operos solistė Nomeda Kazlaus autorinėje laidoje kalbins ryškiausias kultūros ir meno asmenybes ir iš užsienio, ir iš Lietuvos. 8 kalbas įvaldęs Lietuvos sopranas užsieniečius kalbina jų gimtąja ar jiems patogia kalba. N. Kazlaus įsitikinusi, kad pokalbiui tai suteikia laisvės ir komforto.

„Nuo paauglystės mane domina ir žavi sėkmingų žmonių biografijos. Iš jų pati semiuosi informacijos ir įkvėpimo. „Skambančiuose pasauliuose“ mano pašnekovai bus dažnai susiję su manimi kūrybiškai“, – tikina operos solistė.

Visiškai naujas šio kanalo projektas – „Kultūros teismas“ – sujungs pokalbių šou ir teismų praktikos elementus. Laidoje žiūrovai galės visai kitu kampu pažvelgti tiek į aktualius nūdienos kultūrinius bei socialinius reiškinius, tiek kitaip įvertinti klasika tapusias knygas, spektaklius, paminklus, asmenybes. „Kultūros teisme“ dalyvaus teisėja, prokuroras (valstybės kaltintojas), ieškovas, atsakovas bei pastarojo advokatas, bus ir tarėjų tarybą bei liudininkų. Galutinį sprendimą priims žiūrovai.

„Dera šiais laikais viskas: ir kultūra ir teismas, ir teismas ir visuomeninis gyvenimas.  Teismas dera šalia visko. Stengsimės nagrinėti poelgius, pažiūrėti į kultūrą kitaip: tai, kas buvo praeityje, ir kaip tai atrodo dabar“, – žadėjo į laidos vedėjos kėdę sėdusi teisės profesorė Snieguolė Matulienė.

Rūpimomis kultūros ir visuomenės gyvenimo temomis ir naujame LRT KULTŪROS sezone kalbės Jolanta Kryževičienė. Kultūros pokalbių laida „Nes man tai rūpi“, kaip sako jos vedėja, siekia apčiuopti ir kalbėti apie aktualiausius, opiausius Lietuvos visuomenės gyvenimo dalykus, ne tik kelti aštrias diskusijas, kurių dalyviai norėtų žūtbūt įtikinti visus savo teisumu, bet ir ugdyti pokalbio kultūrą, kai bandoma išsiaiškinti, išklausyti ir suprasti net visiškai priešingas pozicijas.

Šis kanalas jau nebeįsivaizduojamas be laidos „Legendos“. Vienas jos kūrėjų – Audrius Stonus – tikina, kad laidos kūrėjai artėja prie dviejų šimtų legendų, o jų, regis, vis dar apstu.

„Kuo ilgiau kuriame laidą, tuo daugiau nepaprastų asmenybių ir istorijų randame. Su kiekvienu sezonu atveriame nepaprastai mums patiems įdomų Lietuvos kultūros klodą. Tai – aukso kasyklos, kuriose dar tik paviršius, gali kastis ir kastis“, – įsitikinęs režisierius.

Naujame sezone žiūrovai regės ir jau pamėgtą laidą „Durys atsidaro“ , kurios turinį padiktuoja kultūriniai Lietuvos įvykiai. Juose atsispindės ir valstybės šimtmečiui skirti, visoje Lietuvoje vykstantys renginiai.  Laidos prodiuserė Lolita Bytautaitė šiuo metu yra San Sebastiano tarptautiniame kino filmų festivalyje. Ji, LRT KULTŪROS sezono atidarymą susirinkusius svečius pasveikino per televizoriaus ekraną tiesiai iš festivalio. Prodiuserės teigimu, darbo tempas kino festivalyje – labai intensyvus: keltis tenka labai anksti, o ir į filmus reikia eiti kaip į darbą. Tačiau geru kinu pasidžiaugti progą turės ir LRT žiūrovai.

„LRT televizija neabejinga geram kinui, lietuviškam kinui. Vaidybiniai filmai pasieks ir LRT KULTŪROS kanalą, filmų turėsime tikrai nemažai. Gero kino gerbėjai bus pamaloninti“, – įsitikinusi L. Bytautaitė.

Kino eksperto Rolando Maskoliūno teigimu, kaip ir praėjusiais metais, žiūrovai matys „Elito kino“ bei „Kino žvaigždžių alėjos“ rubrikas. Gero kino tikriems gurmanams jis žada ir kitais savaitės vakarais. Premjera, kuria jis pats džiaugiasi labiausiai – filmas „Visko teorija“.

Šventė pasibaigė netikėtu akcentu – laidos „Linija. Spalva. Forma“ autoriaus, dailininko Augio Kepežinsko pradėtu piešti paveikslu ant LED ekrano. Vėliau prisijungti prie piešinio pakviesti visi renginio svečiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių