Quantcast

Lietuvos šokis pristatomas Baltijos šokio platformoje Estijoje

  • Teksto dydis:

Gegužės 19–21 dienomis Talino mieste Lietuvos šokio profesionalai dalyvauja Baltijos šokio platformoje. Tai – trijų Baltijos šalių organizuojamas renginys, kuriame pristatomos Lietuvos, Latvijos ir Estijos šokio naujienos, o menininkai susitinka su scenos meno ekspertais iš viso pasaulio.

Antrą kartą vykstančioje Baltijos šokio platformoje susitiks daugiau nei 200 šokio atstovų, o Lietuvai atstovaus tarptautinės komisijos atrinkti šokio menininkai bei Lietuvos šokio informacijos centro (LŠIC) komanda.

Baltijos šokis – augantis, gyvas ir reflektuojantis

LŠIC direktorė Gintarė Masteikaitė, daug metų dirbanti su šokio kūrėjais ir organizacijomis, pastebi, kad pastaraisiais metais šokio bendruomenė Lietuvoje suaktyvėjo ir vis labiau ryškėja jos matomumas visuomenėje. „Šokio menininkai vis aktyviau dalyvauja socialiniuose procesuose, miesto gyvenime: jie organizuoja socialines ir menines akcijas, įtraukia į bendradarbiavimą skirtingų sričių kūrėjus ir institucijas, reflektuoja save ir savo aplinką, kalbėdami tokiomis temomis, kaip motinystė, vienatvė, tapatybės paieškos, seksualumas, kartų bendravimas ir kitos“, – sako G. Masteikaitė.

Latvijos šokio informacijos centro (LDIC) ir Estijos šiuolaikinio šokio platforma „Sõltumatu Tantsu Lava“ atstovės Ina Ločmele ir Triinu Aron pastebi panašias tendencijas jų šalių šokio bendruomenėse. „Šiandien Latvijos šokis yra labai gyvas ir besivystantis, šokio menininkai siekia kalbėti aktualiomis, kartais aštriomis temomis, taip pat ieško naujų judėjimo galimybių, kai kurie keičia požiūrį ir į patį judesį“, – pažymi I. Ločmele.

Platformoje dalyvaus per pusšimtį scenos meno ekspertų

LDIC vadovė Inta Balode pabrėžia, kad Baltijos šokio organizacijos veikdamos kartu gali tapti stipriu tarptautinės šokio rinkos dalyviu, nes kiekvienos iš šalių šokio laukas ir šokio kūrėjai turi savo ypatingą stilių. Tai patvirtino pirmoji Baltijos šokio platforma, vykusi 2019 m. Vilniaus mieste, ir sulaukusi didelio tarptautinių ekspertų susidomėjimo.

Šį kartą į platformą atvyksta daugiau nei 50 tarptautinių scenos meno ekspertų iš tokių šalių, kaip Vokietija, Italija, Suomija, Olandija, Izraelis, Norvegija ir kt. Jiems ir žiūrovams bus pristatyti 9 šokio spektakliai iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos, vyks šokio menininkų prezentacijos, kūrybinės dirbtuvės ir tinklaveikos susitikimai.

D. Putino nuotr.

Lietuvai atstovaus tarptautinės komisijos atrinkti šokio menininkai

Atviram Baltijos šokio platformos konkursui buvo pateiktos 104 paraiškos, iš kurių 37 – Lietuvos šokio menininkų. Tarptautinė komisija, sudaryta iš scenos meno srities profesionalų ir lyderių iš skirtingų šalių, atrinko šiuos darbus:

Spektaklius pristatys: Raimonda Gudavičiūtė – „M(other)“, Anna-Marija Adomaitytė – „Workpiece“ ir „Mokslo ir meno laboratorija“ (MMLAB) – „Šokis objektui ir vaikui“.

Pitch sesijose (prezentacijose) dalyvaus ir su savo kūryba supažindins šokio menininkai: Agnietė Lisičkinaitė, Lukas Karvelis, Vilma Pitrinaitė, Goda Žukauskaitė, Dovydas Strimaitis. Kūrybines dirbtuves surengs – šokio teatras „Dansema“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių