Quantcast

Lietuvos muziejininkams ir archyvarams perduotas Lozoraičių šeimos ir I.Šeiniaus paveldas

Lietuvos nacionaliniam muziejui ir Lietuvos centriniam valstybės archyvui penktadienį perduoti į Lietuvą atgabenti Lozoraičių šeimos ir rašytojo bei diplomato Igno Jurkūno-Šeiniaus asmeniniai archyviniai dokumentai ir daiktai.

Užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis Centriniam valstybės archyvui perdavė tarpukario diplomatų Stasio Lozoraičio, Stasio Lozoraičio jaunesniojo ir jo žmonos Danielos bei I.Jurkūno-Šeiniaus asmeninius archyvus. Lietuvos nacionalinio muziejaus fondus papildys atstovybių ir diplomatų memorialiniai daiktai, S.Lozoraičiui skirti apdovanojimai, pranešė Užsienio reikalų ministerija (URM).

2006 metais Lietuvos užsienio reikalų ministerijos iniciatyva Lietuvai perduoti Lietuvos diplomatijos šefo S.Lozoraičio dokumentai, 2008-2011 metais dalimis grįžo S.Lozoraičio jaunesniojo archyvas. Gauti Lietuvos pasiuntinybių JAV, prie Šventojo Sosto, Italijoje, Prancūzijoje ir Vokietijoje veiklos dokumentai.
Ceremonijos metu taip pat perduoti S.Lozoraičio ir jo žmonos Vincentos Matulaitytės-Lozoraitienės asmens dokumentai, šeimos nuotraukos, taip pat 1918-1922 metų dokumentai, kurių mažai yra išlikę Lietuvos archyvuose.

Tai Lietuvos Tarybos, Ministrų kabineto, Vidaus reikalų ministerijos, Lietuvos įgaliotinių Sibire ir Gardine bei kiti dokumentai.

Anot ministerijos, tarp I.Šeiniaus archyvo perduodamų dokumentų ypač reikšmingos Lietuvos nepriklausomybės atstatymo išvakarėse užsienyje vykusių lietuvių politinių konferencijų rezoliucijos, kiti svarbūs nepriklausomybės pradžios dokumentai.

Taip pat į Lietuvą atvežti Užsienio reikalų ministerijos 1921-1927 metais vykusių pasitarimų užrašai, ministerijos instrukcijos pasiuntinybėms užsienyje, pasiuntinybių Stokholme, Helsinkyje 1921-1927 metų dokumentai, Lietuvos diplomatinės tarnybos veiklą okupacijos laikotarpiu atspindintys dokumentai, I.Šeiniaus knygos, rankraščiai ir straipsniai.

Gegužės pradžioje skelbta, kad naujais dokumentais papildytas ir Lozoraičių archyvas nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje - Lituanikos skyrių papildė apie 6 tūkst. knygų, saugotų diplomato namų bibliotekoje.
Nuo 2006 metų URM bendradarbiaujant su Lietuvos centriniu archyvu ir kitomis institucijomis į Lietuvą taip pat buvo sugrąžinti tarpukario URM Ekonomikos departamento direktoriaus Jono Norkaičio, diplomatų Antano Liutkaus ir Jurgio Baltrušaičio archyvai. Be to, 2010 metų balandžio mėnesį iš Prancūzijos į Vilnių parvežti autentiški dokumentai, atskleidžiantys valstybės gimimo aplinkybes 1917-1920 metais ir pirmuosius jos žingsnius tarptautinėje arenoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių