Quantcast

Lietuvos kino centras parėmė 23 filmų kūrimą

  • Teksto dydis:

Lietuvos kino centras paskirstė šių metų pirmojo konkurso finansavimą 23 kino projektams, jiems iš viso skirta per 2 mln. eurų.

Kaip pranešė Kino centras, paramą gavo 18 prodiuserių kompanijų, savo sumanymus įgyvendins 23 režisieriai. Bus finansuojami 11 vaidybinių ilgametražių, devyni dokumentiniai ilgametražiai, du animaciniai trumpametražiai ir vienas interaktyvus kino projektas.

46 tūkst. eurų skirta penkiems kino projektų parengiamųjų darbų projektams: Audrius Stonys kurs filmą „Kitoje pasaulio pusėje“, pasakojantį apie Urugvajuje veikiantį folklorinių šokių kolektyvą ir jo bandymus išsaugoti ir auginti lietuviško nacionalinio identiteto likučius, o Romas Zabarauskas filme „Advokatas“ nagrinės kūrėjui artimas homofobijos ir ksenofobijos temas.

Iš paremtų nacionalinių filmų gamybos projektų 14 filmų yra kuriami su kino kompanijomis iš Latvijos, Nyderlandų, Latvijos, Vokietijos, Bulgarijos, Prancūzijos, Jungtinės Karalystės, Lenkijos, Ukrainos, Airijos, Šveicarijos, Vengrijos, Slovėnijos, Italijos, Švedijos. Tarp kino projektų – režisierės Linos Lužytės filmas „Pilis“, režisieriaus Marato Sargsyano filmas „Tvano nebus“ bei režisieriaus Audriaus Mickevičiaus filmas „Pavyzdingas elgesys“.

Du dokumentinio ir trys vaidybinio kino projektai, ankstesniais metais gavę finansavimą, gavo finansavimą filmams užbaigti. 2017-2018 metais turėtų būti sukurtas režisieriaus Audriaus Juzėno vaidybinis filmas „Pelėdų kalnas“, režisieriaus Igno Jonyno vaidybinis filmas „Nematoma“, režisierės Ramunės Kudzmanaitės dokumentinis filmas „Seserys Chodakovskos. Lietuvos byla“, režisieriaus Artūro Jevdokimovo dokumentinis filmas „Second Hand“ ir ukrainiečių režisieriaus Sergėjaus Loznicos filmas, kurį prodiusuoja lietuvių prodiuserinė kompanija, „Nuolankioji“.

Lietuvos kino centras prisideda prie užsienio kino projektų gamybos – 145 tūkst. eurų finansavimas skirtas trims vaidybiniams ir vienam dokumentiniam filmui, prie kurių mūsų šalies prodiuseriai dirbs kartu su kino kūrėjais iš Lenkijos, Latvijos, Ukrainos ir Vengrijos. Vienas šių projektų – vieno garsiausių Lenkijos kino kūrėjų Krzysztofo Zanussio (Kšištofo Zanusio) režisuojamas filmas.

Pasak Lietuvos kino centro direktoriaus Rolando Kvietkausko, skirdami paramą mažumos bendros gamybos filmams sudaroma galimybė Lietuvos prodiuseriams dalyvauti reikšminguose tarptautiniuose projektuose, plėtoti ilgalaikius ryšius su užsienio šalių kino kūrėjais ir gamintojais, ir didinti šalies kino žinomumą. Visos centro skirtos valstybės biudžeto lėšos šiems projektams privalo būti išleistos Lietuvoje, taip pat užsienio filmų kūrėjai ne tik privalo turėti bendragamintoją Lietuvoje, bet ir pasitelkti bent vieną  mūsų šalies kino kūrėją ar aktorių.

Suteikus paramą pagal debiutinio filmo ir pirmojo trumpametražio filmo projektų kategorijas savo sumanymus galės įgyvendinti režisierius Tomas Smulkis (vaidybinis ilgametražis filmas „Žmonės, kuriuos pažįstam“), režisierius Tomas Vengris (vaidybinis ilgametražis filmas „Gimtinė“) bei režisierius Robertas Nevecka su pirmuoju trumpametražiu animaciniu filmu „Sniego pastogė“.

Antrasis šių metų kino projektų parengiamųjų ir gamybos darbų finansavimo konkursas bus paskelbtas balandžio 3 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių