Quantcast

Lietuvos fotografija pristatyta garsioje Niujorko meno knygų mugėje

  • Teksto dydis:

Rugsėjo 15–18 dienomis vienuoliktąjį kartą organizuojamoje vienoje didžiausių pasaulyje meno knygų mugėje Niujorke šiais metais Lietuvoje leistas publikacijas pristatė Kauno fotografijos galerija.

Modernaus meno muziejų (MoMA PS1) šiais metais aplankė beveik 40 tūkstančių žiūrovų, renginyje dalyvavo 370 knygynų, antikvariatų, menininkų, institucijų, nepriklausomų leidėjų iš 28 pasaulio šalių.

Knygų mugėje Kauno fotografijos galerija pristatė daugiau nei 40 skirtingų Lietuvoje leistų albumų. Ievos Meilutės–Svinkūnienės kuruotos parodos albumas „Pokario istorijos“, sudarytas iš trijų autorių fotografinių serijų (Claudia Heinermann, Michal Iwanowski ir Indrės Šerpetytės) susilaukė ypatingo dėmesio – „Format“ žurnale buvo įvertinta kaip viena iš dešimties geriausių fotografijos knygų meno mugėje. Didžiausio lankytojų populiarumo sulaukė Donato Stankevičiaus kuruotos parodos „Nuogo kūno teorija“ katalogas, kuriame vaizduojami lietuvių fotografų 1960–1980 m. publikuoti aktai, Rimaldo Vikšraičio ir Martino Parro 2011 m. išleistas albumas „Tikras pasaulis“ ir Vytauto V. Stanionio albumas „Nuotraukos dokumentams“, kuris jau yra įvertintas tarptautiniu mastu (vienas iš jų – 2014 m. „ParisPhoto  / Aperture foundation“ prizas).

Kiti pristatyti leidiniai, tokie kaip kad riboto tiražo Aurelijos Maknytės albumas „Burning Slides“ (leista „NoRoutine Books“) susilaukė pasaulinio lygio menininko Jono Meko dėmesio. Nemažai iš Lietuvos atvežtų knygų buvo padovanotos ir Modernaus meno muziejaus (MoMA) bibliotekai, Kauno fotografijos galerijos knygų leidyba susidomėjo ir Niujorke esantys knygynai.

Niujorko meno knygų mugė yra organizuojama pasaulyje pirmaujančios nepelno siekiančios organizacijos „Printed Matter, Inc.“, kuri koncentruojasi į meno knygų sklaidą, vertinimą ir suvokimą. Mugėje sėkmingai pasirodė ir nepriklausomas leidėjas „Andrew Mikšys/ARÖK Books“. Taip pat viename mugės metu organizuojamų renginių dalyvavo ir J. Mekas, pristatęs publikuotų ir nepublikuotų tekstų rinktinę „Scrapbook of the Sixties“. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių