Quantcast

Lietuvoje – ilgai laukta pasaulinio garso skulptoriaus J. Lipchitzo paroda

  • Teksto dydis:

Po dvejų metų derybų Lietuvoje pagaliau bus surengta garsaus, iš Lietuvos kilusio skulptoriaus Jacques'o Lipchitzo (Žako Lipšico) paroda „Gyvenimas skulptūroje“.

„Ši paroda, skirta skulptoriaus 125-mečiui, kruopščiai planuota net kelerius metus. Žaismingai kalbant, būtų lengviau atsikviesti Prancūzijos prezidentą, nei atsivežti J. Lipchitzo skulptūras iš Paryžiaus muziejų. Visų pirma, reikėjo įtikinti Prancūzijos Pompidu centro bei Judaizmo istorijos ir meno muziejaus atstovus, jog leistų atsivežti 5 skulptūras ir 2 jo tapybos darbus. Gavus sutikimą, turėjome sudaryti palankias meno kūrinių transportavimo sąlygas, mat kai kurios skulptūros pagamintos iš itin trapių medžiagų“, – sako Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus direktorius Markas Zingeris.

Anot jo, daug pastangų įdėta ir tvarkant J. Lipchitzo asmeninių dokumentų ir laiškų archyvus, kuriuos perdavė skulptoriaus dukra Lolya Rachel Lipchitz, gyvenanti JAV.

Žydų tautybės skulptorius gimė 1891 metais Druskininkuose, kur su savo šeima gyveno iki 17 metų. Dar praėjusio amžiaus pradžioje išvykęs iš Lietuvos į Prancūziją, modernizmo klasikas išgarsėjo ne tik Vakarų Europoje, bet buvo pripažintas ir JAV. Būtent ten jis sukūrė daug skulptūrų, kurios puikuojasi žymiose JAV viešosiose erdvėse: Fairmount parke Filadelfijoje, Minesotos universiteto Tweed‘o meno muziejaus teritorijoje, Kolumbijos universiteto teritorijoje, Niujorke, Filadelfijos mieste, Pensilvanijos valstijoje bei kitur.

„J. Lipchitzas savo meninius gabumus tobulino Paryžiuje, Nacionalinėje meno mokykloje ir Žiuljeno meno akademijoje. Prancūzijoje jis artimai bendravo su tokiais pasaulinio garso menininkais kaip Pablo Picasso, Amedeo Modigliani, Diego Rivera bei daugeliu kitų. Šis skulptorius buvo apdovanotas Prancūzijos garbės legiono ordinu“, – apie menininką iš Lietuvos pasakoja M. Zingeris.

Parodos katalogo autorė muziejininkė Aušra Rožankevičiūtė pastebi, kad J. Lipchitzas turėjo stiprų ryšį su gimtine.

J. Lipchitzo meno kūrinių ekspozicija Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centre veiks nuo šių metų liepos 1 iki rugsėjo 25 dienos. Parodoje bus eksponuojamos menininko litografijos (eskizai žymiosioms skulptūroms), piešiniai, asmeninė korespondencija, dokumentai ir skulptūros. Šie meno kūriniai saugomi Prancūzijos muziejuose, Lietuvos išeivijos dailės fonde, Nacionalinio dailės muziejaus rinkiniuose bei kitose privačiose kolekcijose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių