Quantcast

Per Lietuvą – oratorijos „Piligrimas“ kelionė

  • Teksto dydis:

IX tarptautinis Šv. Jokūbo sakralinės muzikos festivalis, jau trečius metus dedikuojamas Šv. Jokūbo keliui (Camino de Santiago), šiemet pristatė išskirtinę premjerą chorui ir elektronikai – oratoriją „Piligrimas“. Kūrinys šiandien taip skubantį, vidinių konfliktų slegiamą žmogų atsakymų į amžinuosius būties, gyvenimo prasmės klausimus skatina ieškoti dvasinėje savęs pažinimo kelionėje.

Originalų trijų dalių veikalą, laisvai interpretuodami rašytojo Herkaus Kunčiaus tekstus, sukūrė ryškūs šių dienų lietuvių kompozitoriai Giedrius Svilainis, Dominykas Digimas ir Mykolas Natalevičius, atliko choras „Vilnius“ (meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas Artūras Dambrauskas) ir baritonas Steinas Skjervoldas. Chorui ir solistui teko perteikti skirtingas trijų autorių muzikines vizijas, tačiau patyrusiems atlikėjams tai puikiai pavyko.

Kūrinio piligrimystės tema užuomazgas buvo galima nujausti dar prieš trejus metus prasidėjusioje bendroje Koncertinės įstaigos valstybinio choro „Vilnius“, savivaldybių, per kurias eina lietuviškasis piligriminis Šv. Jokūbo kelias ir Šv. Jokūbo kelio draugų asociacijų veikloje. Dėl plėtojamo bendradarbiavimo festivalio koncertai pasiekia vis daugiau sakralinės muzikos mėgėjų, kasmet augantis festivalis aplanko Šv. Jokūbo kelyje esančius miestus, o šiemet po juos keliavo ir „Piligrimas“, virtęs šios prasmingos bendrystės simboliu.

Šiais metais festivalio globėja tapusi Kovo 11-osios akto signatarė dr. Laima Andrikienė sako norėjusi, kad festivalis kuo greičiau peržengtų Vilniaus ribas, galingai išsiskleistų, plačiai skambėtų visoje Lietuvoje, kad kuo daugiau mūsų bendrapiliečių taptų jo dalyviais. Taip ir atsitiko – koncertai surengti ne tik Vilniuje ir Kaune, bet ir Alytuje, Druskininkuose, Klaipėdoje, Panevėžyje, Šiluvoje, Šiauliuose. 

„Festivalio šeimininkų užsakymu sukurta oratorija „Piligrimas“, svarbiausias šių metų renginio įvykis, padarė daugiau, nei galėjome tikėtis: Šv. Jokūbo festivalis tapo išskirtinis ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje. Oratorijoje telpa tiek daug mums svarbių dalykų: ir Šv. Jokūbo kelias, ir senoji Europos krikščionių tradicija – piligrimystė, ir gyvenimo kelio, gyvenimo tikslo bei prasmės apmąstymai. Kūrinyje panaudotos naujos, šiuolaikinės išraiškos formos puikiai dera su klasikine choro dainavimo maniera“, – sakė L. Andrikienė.

Po sėkmingos premjeros rugsėjo 7 d. Vilniuje, Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčioje, „Piligrimas“ skambėjo dar trijuose miestuose: Panevėžyje, Klaipėdoje ir Alytuje. Šiandien, kai lietuviško stambios formos kūrinio pirmasis atlikimas neretai būna ir paskutinis, trys popremjeriniai koncertai yra džiuginantis faktas. Ir ne tik kiekybiniu, bet ir kokybiniu aspektu, nes sulig kiekvienu atlikimu kūrinys auga, bręsta, įgauna vis naujų spalvų.

„Choro „Vilnius“ ir Šv. Jokūbo kelio asociacijų bendradarbiavimas – reikšminga veiklos kryptis, skatinanti ne tik atrasti piligrimystės prasmę, bet ir atsigręžti į profesionalųjį meną, prisidėti prie jo sklaidos Lietuvos regionuose. Jau antrą kartą Panevėžį pasiekęs Šv. Jokūbo festivalis yra lauktas ir daug dėmesio pritraukęs įvykis mieste, šiemet panevėžiečiams jis suteikė galimybę išgirsti ir visiškai naują lietuvišką kūrinį“, – kalbėjo Panevėžio miesto meras, Šv. Jokūbo kelio savivaldybių asociacijos prezidentas Rytis Mykolas Račkauskas.

Pirmoji Tarptautinio Šv. Jokūbo festivalio viešnagė Klaipėdoje suvienijo miesto bendruomenę, dovanodama pačius gražiausius meninius įspūdžius klausantis lietuvių autorių kūrinio apie dvasinę piligrimystę. „Džiaugiuosi, kad broliai pranciškonai drauge su broliu Benediktu Jurčiu šiltai priėmė festivalio renginį savo šventovėje ir tikiu, kad tai – ne paskutinis Šv. Jokūbo kelio žinią skleidžiantis renginys Klaipėdoje“, – kalbėjo asmeniškai prie iniciatyvos uostamiestyje surengti Šv. Jokūbo festivalio koncertą prisidėjęs ir jį parėmęs ilgametis Klaipėdos jūrininkų ligoninės vadovas Jonas Sąlyga.

„Piligrimas“ savo kelionę per Lietuvą baigė Alytaus miesto teatre. „Oratorija paliko stiprų ir gilų įspūdį, prie kurio neabejotinai prisidėjo profesionalus choro dainavimas, išraiškingas solisto balsas ir kūriniui vientisumo suteikęs šviesų dailininko darbas. Tai – ne tik įdomi, man nauja meninė patirtis, bet ir nemažai apmąstymų sukėlęs potyris“, – tokia buvo vienos klausytojos nuomonė.

Festivalio koncertas surengtas bendradarbiaujant su Alytaus miesto ir rajono savivaldybėmis, jų merais Nerijumi Cesiuliu ir Algirdu Vrubliausku bei Alytaus miesto teatru.

„Dėkoju oratorijos kūrėjams ir atlikėjams, visiems, festivalio koncertus įsileidusiems į šventoves, priėmusiems koncertų salėse, dėkoju visiems festivalio rėmėjams. Kitais metais į koncertus mus kvies jau dešimtasis – jubiliejinis – Šv. Jokūbo festivalis“, – po koncerto sakė festivalio globėja L. Andrikienė.

Neik minios priekyje,

Neik minios gale,

Neik šalia minios,

Eik savo keliu.

Festivalio rengėjai tikisi, kad šie po visą Lietuvą plačiai pasklidusio „Piligrimo“ esmę lakoniškai perteikiantys H. Kunčiaus žodžiai liks ne tik festivalio anotacijoje, bet ir kiekvieno mūsų sąmonėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių