Quantcast

Laidos „100“ prodiuseris: šių dienų temos buvo aktualios ir tarpukariu

  • Teksto dydis:

Naująjį sezoną per LRT TELEVIZIJĄ startuoja Lietuvos valstybės 100-mečio atkūrimui skirtas projektas „100“, kurį ves garsus aktorius Juozas Budraitis.

Režisierius Vytautas Dambrauskas laidoje „Labas rytas, Lietuva“ sako, kad naujajame projekte bus atskleisti ir su šiais laikais palyginti įdomūs ir negirdėti tarpukario Lietuvos įvykiai.

V. Dambrauskas teigia, kad „100“ – nestandartinė laida. Ji truks 3–4 minutes, bus rodoma įvairiu dienos laiku tarp kitų laidų, anonsų metu.

„Minint Lietuvos atkūrimo 100-metį kilo idėja sukurti 100 laidų, kurių kiekviena papasakotų apie tam tikrus tarpukario įvykius, faktus ir palygintų juos su šiuolaikine Lietuva“, – pasakoja V. Dambrauskas.

Aktorius J. Budraitis sako, kad pasiūlymas vesti naują laidą jam buvo siurprizas ir dirbti buvo labai įdomu.

„Su televizija nesu bendravęs, tik nusifilmavęs viename kitame televizijos filme. Bet čia visiškai kitokia veikla. Visa mūsų grupė yra labai įdomūs žmonės, kūrybingi, su humoru, šmaikštūs ir man labai patinka pasijusti šiek tiek jaunesniu“, – sako J. Budraitis.

V. Dambrauskas atskleidžia, kad atrinkti įdomius faktus laidai nebuvo lengva užduotis – jų daugybė. Pavyzdžiui, žiūrovai galės sužinoti, kuo skiriasi ano laikmečio kontrabanda nuo šiuolaikinės ir kodėl anuomet buvo populiaru slapčia gabenti apelsinus. Arba – kuo skiriasi istorinės Lietuvos vegetarai nuo šiuolaikinių.

„Vydūnas buvo pirmasis [vegetaras], esame radę straipsnių, kaip jis viename iš restoranų pasakė: „Aš lavonienos nevalgau“, kai jam pasiūlė šnicelį. Imame istorinį faktą ir lyginame jį su šia diena“, – teigia V. Dambrauskas.

Anot prodiuserio, matyti, kad šiandien aktualios temos buvo svarbios ir ano meto visuomenei. V. Dambrauskas taip pat sako, kad pavyko surasti daug įdomios ir retos vizualinės medžiagos. Pavyzdžiui, žiūrovai galės pamatyti vaizdus, kaip prezidentas Antanas Smetona ilsisi Palangos pajūryje, skaito.

Medžiagos laidai ieškota daugybėje archyvų. Nemažai filmuotos medžiagos rasta LRT archyvuose. Taip pat bendradarbiauta su Lietuvos centriniu valstybės archyvu, Lietuvos literatūros ir meno archyvu, Kauno miesto muziejumi ir begale kitų muziejų ir archyvų.

Daugiau apie projektą „100“ ir pirmoji laida – vaizdo įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių