Quantcast

Kviečia pagerbti menininkės L. Sadauskaitės atminimą

  • Teksto dydis:

Eidama 60-uosius savo gyvenimo metus mirė dailininkė, talentinga tapytoja, vitražistė Lolita Sadauskaitė.

Siekdami pagerbti dailininkės L. Sadauskaitės atminimą ir kūrybą, Lietuvos dailininkų sąjunga (LDS) gegužės 10 d. 18 val. kviečia atvykti į LDS būstinės parodų salę (Vokiečių g, 4/2, Vilniuje). Salėje bus urna su velionės palaikais ir vyks atsisveikinimo-atminimo vakaras, skirtas LDS bendruomenės narei, rašoma pranešime.

L. Sadauskaite gimė 1958 m. Kaune. 1978-1982 m. studijavo Valstybiniame Dailės Institute (dabar Vilniaus Dailės Akademija) monumentaliosios dailės fakultete. 1997m. tapo Lietuvos dailininkų sąjungos nare. Po studijų menininkė aktyviai dalyvavo parodose, rengiamose Lietuvoje, Švedijoje, JAV, Prancūzijoje ir Lenkijoje. L. Sadauskaitė, pajutusi stiklo galimybes, nusprendė neapsiriboti vienos plokštumos menine išraiška ir pradėjo kurti erdvinius vitražus. Taip L. Sadauskaitės kūrinių kraitelėje atsirado angelai, žuvys jaučiai, avinai, gervių duetai arba trio dialogai, šokiai ir kitos teminės kompozicijos, aktyviai sąveikaujančios su aplinkine erdve.

Didžioji jos sukurtų darbų dalis puošia visuomeninius ir individualius interjerus.

L. Sadauskaitės vidinę pajautą ir gilų norą savitomis raiškomis įsilieti į Lietuvos meno istoriją sąlygojo ir šeimoje pagarbiai saugomas giminaičio – dailininko, meno istoriko ir kritiko, rašytojo, dramaturgo, įvairių kultūrinių organizacijų įkūrėjo ir dalyvio, pedagogo ir netgi politiko Vytauto Prano Bičiūno (1893 – 1942) – atminimas bei jo asmenybės analizė. Šiandien šio dailininko, moderniais ir tradiciniais būdais siekusio kurti Lietuvos meno gyvenimą, asmenybė savaip primena prieštaringą Lietuvos valstybės ir jos kultūros modernėjimo kelią.

Dailininkės sukurti darbai išsiskiria meniniu išradingumu parenkant temas, kompozicine įvairove, siekiu maksimaliai panaudoti vitražo teikiamas galimybes ir savybes. L. Sadauskaitės florentietiškos ir bizantinės mozaikos, vitražo, freskos technika atlikti kūrybiniai darbai pasižymi subtiliais spalvų deriniais ir taikliai parinktomis lengvomis kompozicinėmis linijomis, todėl ypač iškilmingai „suskamba“ bažnyčiose ir cerkvėse. Daug jos sukurtų darbų, suteikiant jiems tiek funkcinę, tiek ir meninę kokybę, taip pat yra sutaurinę įvairios paskirties visuomeninius ir individualių pastatų interjerus ne tik Lietuvoje, bet ir kitose pasaulio šalyse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių