Quantcast

Kūrėjai – atsiliepkite: skelbiamas vaikų literatūros konkursas

  • Teksto dydis:

Vaikai laukia naujų, įdomių, modernių knygų. „Jei norime užauginti skaitančią kartą, turime jiems tokių knygų pasiūlyti“, – sako leidyklos „Alma littera“ vadovė Dovilė Zaidė. Šiais metais nusprendusi inicijuoti vaikų literatūros konkursą, leidykla nori padrąsinti kūrėjus, skatina juos bendradarbiauti ir ieško naujų idėjų bei formų vaikų literatūroje.

Vaikų literatūros konkurse, kuris vyks iki birželio 1 dienos, kviečiami dalyvauti rašytojai ir dailininkai, kūrėjų ir autorių grupės. „Nesvarbu, ar dar tik pradedate knygas rašyti, ar jau esate žinomas, įvertintas autorius, rašantis vaikams arba suaugusiems, jūsų kūriniai yra laukiami. Būkite pakeleiviais ir partneriais įdomioje mūsų kelionėje, kuri, tikimės, bus pilna nežabotos fantazijos, įkvepiančių minčių, kūrybiškumo, moderniausių spalvų ir netikėtų formų“, – kviečia leidyklos „Alma littera“ vadovė.

Rengdama vaikų literatūros konkursą leidykla „Alma littera“ tikisi skatinti vaikams kuriamą kokybišką ir vertingą turinį. Konkurso organizatoriai suteikia galimybę į vaikų literatūrą ateiti naujiems kūrėjams, kurti knygas, kurios būtų ne tik įdomios šiuolaikiniam jaunajam skaitytojui, bet ir turėtų meninę vertę.

Konkurso rengėjai laukia aukštos meninės vertės literatūros ir iliustruotų kūrinių, skirtų vaikams iki 12 metų. Laukiami ir paveikslėlių arba bežodžių knygų maketai. Privalumu bus laikomas kūrinio personažo universalumas ir galimybė jį perkelti į kitas, nebūtinai literatūros, formas. Konkursui pateikiami tik niekur nepublikuoti kūriniai, nors rankraščių skaičius nėra ribojamas.

Knygų rankraščius, iliustracijas ir maketus vertins autoritetinga, vaikų literatūrą suprantančių ir vertinančių žinovų komanda. Joje – vaikų literatūros specialistė Eglė Baliutvičiūtė, vaikų psichologė Milda Karklytė-Palevičienė, edukologė Austėja Landsbergienė, leidyklos „Alma littera“ vadovė D. Zaidė, leidyklos vaikų literatūros leidinių vadovė Audronė Macijauskienė, leidyklos vaikų ir jaunimo literatūros rinkodaros projektų vadovė Rasa Jankauskaitė, Lietuvos grafinio dizaino asociacijos narys, dizaineris ir iliustruotojas Paulius Budrikis.

Vieną-tris kūrinius, kuriuos komisija pripažins geriausiais, leidykla „Alma littera“ yra pasirengusi išleisti. Pirmosios vietos laimėtojui bus įteiktas ir piniginis – 2900 eurų prizas.

Leidyklos „Alma littera“ vaikų literatūros leidinių vadovė A. Macijauskienė teigia, kad susidomėjimas vaikų literatūra Lietuvoje auga, lietuvių kūrėjai pagavę gerą bangą, taigi, knygos vaikams konkursas yra puiki proga į vaikų literatūrą prisikviesti naujų kūrėjų, o rašantiems autoriams – galimybė pasitempti.

Vaikų literatūros specialistė E. Baliutavičiūtė neabejoja, kad anoniminiai konkursai knygų autoriams, kurie kartais nedrįsta, nepasitiki savo jėgomis, bijo būti aršiai sukritikuoti, tampa puikia platforma saugiai išbandyti savo tekstus. Pasitikėjimo suteikia žinojimas, kad bus vertinamas tik tekstas ir niekas daugiau, kad tekstą skaitys kompetentinga komisija ir galbūt net pateiks patarimų, kaip patobulinti, praturtinti kūrinį.

Kad tokie konkursai veikia puikiai, įrodo Paauglių ir jaunimo literatūros konkursas bei Nacionalinis vaikų literatūros konkursas. Būtent šie konkursai į vaikų literatūrą padėjo ateiti dabar jau pripažintiems ir apdovanotiems autoriams – Ilonai Ežerinytei, Rebekai Unai, Dainai Opolskaitei ir daugybei kitų.

„Pasaulis keičiasi. Keičiasi ir vaikų lūkesčiai. Iš knygų šiandien jie tikisi mažiau pramogos, daugiau emocijų, įtraukiančių realaus gyvenimo ir fantazijų pasaulio situacijų ir sprendimų. Jei norime vaikus įtraukti į knygų pasaulį, turime žengti koja kojon su besikeičiančia kasdienybe“, – sako vaikų literatūros konkurso komisijos narė, vaikų psichologė M. Karklytė-Palevičienė. Ji neabejoja, kad itin svarbu sukurti sveiką balansą, tinkamu metu parinkti tinkamą literatūrą, išsiaiškinti, kas vaikus joje įkvepia, paliečia, jaudina, motyvuoja.

Vaikų literatūros konkurso komisijoje sutikusi dalyvauti edukologė ir knygų mylėtoja A. Landsbergienė sako, kad literatūros vaikams prikurta yra nemažai, tačiau kur kas didesnis iššūkis yra iš jos išsirinkti kokybišką literatūrą. „Visada yra tėvų, kurie vaikams knygas perka ir visada yra vaikų, kurie tas knygas skaito, tačiau šiandien knygos turi didžiulį konkurentą – ekraną. Nėra paprasta vaikus įpratinti prie lėto skaitymo, kai viskas aplinkui taip greitai keičiasi, štai kodėl svarbu edukuoti tėvus, kad vaikai matytų juos skaitančius, kad skaitymas ir namuose, ir mokykloje, ir darželyje būtų akcentuojamas kaip didžiulė vertybė. Tada vaikai natūraliai susidomės skaitymu ir tikrai skaitys. Meilė knygai yra ugdomas ir išugdomas dalykas“, – neabejoja A. Landsbergienė.

Lietuvos grafinio dizaino asociacijos narys, „Critical“ dizaino studijos įkūrėjas, vaikų literatūros komisijos narys P. Budrikis neabejoja, kad šiuolaikinius vaikus galima sudominti kokybišku turiniu. „Svarbi detalė: turinio pateikimas, jaunimo išprusimo lygis, išrankumas ir vizualinis intelektas yra gerokai aukštesni nei prisimenu savąjį“, – sako menininkas ir priduria, kad jaunesnio amžiaus literatūros gerbėjai ypač imlūs įsisavindami ir savoje aplinkoje pritaikydami gyvenimo tendencijas ir naujoves. Kaip ir ženklodaroje, net ir atspariausi laikui brandai, turi adaptuotis prie rinkos pokyčių.

P. Budrikis sako nekantraujantis vaikams skirtos knygos konkurse susipažinti su visiškai naujais, dar nepublikuotais darbais. Jis neabejoja, kad konkursai suteikia galimybę drąsioms mintims ir išraiškoms, kurios leidžia būti pastebėtiems. O garsiai nuskambėjęs ir savo laikus susirinkęs įvertinimas skatina bei edukuoja kitus kūrėjus. „Konkursas yra svarbus žingsnis, jis tarsi suteikia galimybę atgyti vaikų rankose“, – sako komisijos narys.

Vaikų literatūros konkursas kūrinių, skirtų vaikams iki 12 metų, laukia iki šių metų birželio 1 dienos. Daugiau informacijos – čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių