Quantcast

Kultūros ministras: savivaldybės sovietinį paveldą peržiūrėti bus įpareigotos įstatymu

Kultūros ministras Simonas Kairys sako, kad jau baigiamas rengti „desovietizacijos įstatymas“, kuris įpareigotų savivaldybes peržiūrėti turimą sovietinį paveldą ir imtis dėl jo sprendimų.

Anot jo, šiuo metu iniciatyva yra Seimo pusėje, bet ministerija „aktyviai dalyvauja kompromiso paieškose“.

„Tai iš esmės yra daugiau techniniai niuansai, formalumai pabaigti susitarti dėl tam tikrų procedūrų, mechanizmų, ir jau tikrai greitu laiku tas įstatymas išvys dienos šviesą ir bus tikrai subalansuotas pasitelkiant ekspertus, kitus dalykus. Ledai turėtų pajudėti“, – žurnalistams trečiadienį kalbėjo ministras.

Jo teigimu, savivaldybės ir dabar, be valstybės institucijų įsikišimų, „tiesiogiai ir greitai“ gali pakeisti sovietmečio veikėjams dedikuotus gatvių pavadinimus, nukelti kai kuriuos objektus, tačiau siekiama sukurti mechanizmą, kad savivaldybės peržiūrėtų šį paveldą, pasitelkdamos ir ekspertus.

„Kartais su kai kuriomis savivaldybėmis yra sunku susikalbėti, tai kokį reikia turėti mechanizmą, kad jas įpareigoti atkreipti dėmesį, ar jos neturi tokių objektų, kurios propaguoja, tarkime, komunizmą. Čia atsiranda poreikis turėti desovietizacijos įstatymą, tai yra ir koalicijos sutarties objektas“, – teigė S. Kairys.

Pasak jo, kapinės, karių monumentai reikalaus daugiau „analizės ir pasiruošimo“, nes jie yra „ir potencialūs provokacijų objektai“, be to, kapines, nesvarbu kieno jos būtų, saugo ir tarptautinės konvencijos, prie kurių Lietuva yra prisijungusi.

„Todėl reikia labai subtiliai spręsti kapinių ir ten esančių monumentų santykį vertinant iš paveldo pusės“, – sakė ministras.

Tuo tarpu užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis teigia, jog sovietiniai paminklai, kurie „užsibuvo per ilgai“, galėtų būti pridengti Ukrainos vėliavomis, kol bus rasti galutiniai sprendimai dėl jų iškeldinimo.

„Suprantu, kad nėra lengva užduotis „išvaduotojus“ iškeldinti. Sprendimai užtruks, biurokratinis derinimas nėra lengvas ir t.t. Bet galima ir nelaukti. Kol savivaldybės ar kultūros įstaigos ras sprendimus – uždenkime skulptūras Ukrainos vėliavomis ir pasodinkime šalia jų saulėgrąžų. Nors ir laikinas, bet kraštovaizdžiui labai svarbus sprendimas“, – feisbuke rašė ministras.

„Išvaduokime Lietuvą nuo išvaduotojų. Ukrainos kova tebūnie įkvėpimas“, – pridūrė jis.

Anot kultūros ministro, iš viso Lietuvoje yra 158 objektai, kurie yra šalia sovietinių karių kapų, jie buvo įtraukti į paveldo sąrašus „apsisaugant nuo tam tikrų provokacijų“.

Apie 20 objektų, pasak ministro, jau išbraukta iš kultūros paveldo registrų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Čia ne ministras

Čia ne ministras portretas
čia tvarto liokajaus iškamša

Onė

Onė portretas
Na tik jau ar nėra svarbesnių dalykų nei šitas trizniojimas.ir kuo kalti tie žuvę kareivėliai juk kovojo ir lietuviai niekas jų neklausė .kažin ką pasakytumėte jei lietuvių kareivių kapus draskytų rusijoje ar kitur.koks tikėjimas liepia niekinti žuvusiųjų kapus juk vokiečių kapų ir nedraskom,buvo tvarkomi visų kapai.jei rusijoje putinas svolačius, tai nereiškia kad dėl to kaltas kažkoks ivanas iš vidurio sibiro.

>>>bet menui

>>>bet menui portretas
ar ne laikas domoj?
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių