Quantcast

Kultūros ministerija sudarė penkerių metų minėtinų sukakčių sąrašą

  • Teksto dydis:

Kultūros ministerija sudarė sąrašą, kuriame nurodytos per artimiausius penkerius metus rekomenduojamos paminėti sukaktys.

Kitais metais rekomenduojama paminėti Baltijos kelio 30-metį, Liublino unijos 450-metį, kompozitoriaus Eduardo Balsio ir rašytojo Alfonso Nykos-Niliūno šimtmečius, kompozitoriaus Juozo Naujalio ir rašytojo Juozo Tumo-Vaižganto 150 metų jubiliejus.

2020 metų minėtinų sukakčių sąraše – Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 30-metis ir Lietuvos Steigiamojo Seimo šimtmetis, Lenkijos karaliaus  ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio  Žygimanto Augusto 500-osios gimimo metinės, poeto, literatūros ir meno kritiko, vertėjo Henriko Nagio ir poeto Pauliaus Širvio 100-osios gimimo metinės, Vilniaus Gaono 300-ųjų gimimo metinių sukaktys.

2021-ais rekomenduojama pažymėti 100 metų, kai Lietuva įstojo į Tautų sąjungą bei lietuvių kilmės antropologės Birutės Marijos Alseikaitės-Gimbutienės ir pokario partizano, valstybės veikėjo Juozo Albino Lukšos-Daumanto, Skirmanto, Skrajūno šimto metų gimimo jubiliejus.

2022 metais turėtų būti minimas 500 metų jubiliejus, kai Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės teritorijoje išspausdinta pirmoji knyga, Lietuvos konstitucijos šimtmetis ir Lietuvos universiteto, Lietuvos žemės reformos šimtmečiai.

2023 metais siūloma minėti 30-metį, kai Rusijos okupacinė kariuomenė išvesta iš Lietuvos, Vilniaus miesto 700-metį, Edukacinės komisijos 250 metų įkūrimo jubiliejų, taip pat šimtmetį, kai įvyko Klaipėdos sukilimas ir kraštas prijungtas prie Lietuvos.

Sudarant šį sąrašą buvo kreiptasi į visuomenines, nevyriausybines organizacijas, valstybines institucijas su prašymu pateikti pasiūlymus, prašant teikti įvykių ar asmenybių jubiliejus, pradedant nuo 100, 150, 200, 250 ir t.t. metų ir svarbiausias sukaktis iš Lietuvos naujausių laikų istorijos.

Kultūros ministerija gavo pasiūlymų iš 37 įstaigų ir organizacijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių