Quantcast

Kultūros ministerija ir leidėjai sutarė: Lietuva dalyvaus mugėse Bolonijoje, Londone

Kultūros ministerija ir Lietuvos leidėjų asociacija antradienį sutarė, jog Lietuva ir toliau dalyvaus tarptautinėje knygų mugėje Bolonijoje, taip pat šalies atstovai greičiausiai vyks ir į mugę Londone.

Leidėjai anksčiau išsakė dvejonių, jog negavus prašomo papildomo finansavimo, į šiuos renginius Lietuvos atstovai gali nevykti. Tačiau, pasak kultūros viceministrės Gintautės Žemaitytės, antradienį sutarta dėl galimybių rasti reikiamų lėšų, taip pat sumažinti išlaidas peržiūrėjus stendų, deleguojamų komandų apimtis.

„Dėl užsienio knygų mugių sutarėme, kad Bolonija mums šiemet yra ypač svarbi, kai visą vizualinę mugės tapatybę kuria menininkė Rasa Jančiauskaitė, laimėjusi labai didelį tarptautinį konkursą. Todėl ieškome būdų ir Lietuvos kultūros institutas imsis peržiūrėti savo programas, gal tai, kas dar nėra tiksliai suplanuota, sumažinti tam tikra apimtimi. Susitarėme šiek tiek mažinti stendą, vežti mažiau darbuotojų“, – BNS sakė viceministrė.

Anot G. Žemaitytės, taip pat „išreikštas abipusis noras dalyvauti“ labiau komercinėje Londono knygų mugėje.

„Bet mums labai svarbu, kad ir leidėjai pasiskaičiuotų, kiek jie gali prisidėti, ir tada skaičiuosime, kokia apimtimi galime dalyvauti: ar galbūt šiokį tokį stendą nuvežti sumažintą“, – tvirtino ji.

Viceministrės teigimu, sutarta nekeisti ir dalyvavimo Vilniaus knygų mugėje apimčių.

Klausimas dėl Lietuvos dalyvavimo svarbiuose tarptautiniuose literatūros pristatymui skirtuose renginiuose iškilo, kai šiemet leidėjai iš Lietuvos kultūros instituto perėmė didesnę dalį organizacinių išlaidų, tačiau negavo norimo finansavimo.

Asociacijos vykdomoji direktorė Rūta Elijošaitytė-Kaikarė nurodė, kad šiemet asociacijai vykdomiems projektams Kultūros taryba skyrė 98 tūkst. eurų arba 7 tūkst. eurų mažiau, nei pernai, todėl nauji renginiai, tai yra mugės, tampa per didelė finansinė našta.

Po susitikimo su ministerijos atstovais ji taip pat patvirtino, kad kompromisas vis dėlto rastas ir asociacija dėl dalyvavimo išlaidų ir konkretaus indėlio tarsis su Lietuvos kultūros institutu.

„Bolonijoje mugėje dalyvausime tikrai, Londone – taip pat turbūt taip“, – BNS sakė ji.

Po renginių, daugiausiai vyksiančių pirmąją metų pusę, žadama tartis dėl sistemiškesnių sprendimų, kaip užtikrinti šalies dalyvavimą minėtuose renginiuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių