Quantcast

Kultūros kronika

Lėlės įgyja žmonių veido išraišką

Štai kaip paprasta. Apsidairai, ir kuri. Tada lėlės įgyja matytų žmonių veido išraišką ar laikyseną. Taip pasakoja biržietė Vita Kiseliūnienė, kurios lėlės, eksponuojamos Senamiestyje įsikūrusioje „Eglės“ galerijoje, priverčia šypsotis, provokuoja netikėtą emocijų proveržį.

Autorė prisimena, kad augindama dukrelę ji negalėjo ir nenorėjo pirkti mėlynų meškinų ir žalių zuikių, ir matė, kad yra teisi: mažoji labai džiaugdavosi mamos lėlėmis, o jai šis darbas teikė malonumo, skatino išradingumą.

„Iš vaikystės mane supo graži gamta, spalvingos lietuviškos vasaros mokė spalvų darnos. Mano tėvai gyveno labai kukliai, dabar net sunku patikėti, kad vaikystėje miegojau spintoje, virš mano galvos kabėjo paltai, kiti drabužiai. Man visai patiko ši paslaptinga vieta: galėjau užsidaryti dvigubas spintos duris arba gulėti jas atsidarius ir duoti valią vaizduotei. Svajojau, kad dirbsiu lėlių fabrike“, – pasakoja V.Kiseliūnienė.

Dabar talentingai lėlininkei 44-eri, ji sako, kad lėlių kūrimas yra malonus užsiėmimas, tačiau tai – ne serijinė gamyba. „Ne visada galiu dirbti“,– prisipažįsta lėlininkė, todėl jos lėlių nėra daug, jos skirtingos.

 

Tarp fotografijos žvaigždžių

Jaukus „Rachmaninov dvorik“ Sankt Peterburge dažnai vadinamas prestižinių parodų, įdomių susitikimų vieta. Ambicingas yra ir šeimininkų sumanytasis ciklas „Pasaulio fotografijos žvaigždės“, pristatęs mieste prie Nevos daugybę įdomių kūrėjų. Šįkart visam mėnesiui ekspozicijoje puikuosis Romualdo Požerskio fotografijos.

„Tai viso kūrybinės veiklos trisdešimtmečio fotografijų rinktinė“, - paaiškino menininkas, trečiadienį išvykęs į Sankt Peterburge surengtos savo darbų parodos atidarymą.

Keturiasdešimtyje nespalvotų kauniečio menininko fotografijų žiūrovai pamatys nostalgiškus laiko pėdsakus Senamiestyje, tęsiamą ciklą „Mažojo Alfonso vargai ir džiaugsmai“.

 

Pagerbė garsų aušrininką

Kauno menininkų namuose prisimintas aušrininko Andriaus Viš­­telio-Višteliausko jubiliejinis, 170-asis, gimtadienis.

Iškili praeities kultūros asmenybė prieš 20 metų paskatino poetą Petrą Palilionį parašyti monodramą „Visais gyvybės kodeksais“, skirtą Andriui Višteliui-Višteliauskui. Joje – dramatiško likimo žmogaus, idealisto, poeto, vertėjo, publicisto gyvenimo saulėlydžio epizodai.

Poema sudomino kūrybingą trijulę: aktorius Inesą Paliulytę, Petrą Venslovą ir džiazo muzikantą Arvydą Jofę. Jų sukurtą įdomią poemos sceninę adaptaciją savo fonduose iki šiol saugo LTV, o VšĮ „Teatro projektai“ – savo repertuare.

P.Palilionio poemą „Visais gyvybės kodeksais“ sceninei adaptacijai pasirinkę menininkai pirmiausia įvertino du dalykus: ir kūrinį, ir herojų. Abiem jausdami didelę pagarbą, aktoriai nepasidavė deklamacinei manierai.

Valandą trunkančiame spektaklyje aktyviai dalyvavo muzika – A.Jofė, jo valdomi mušamieji, kuriems pats pritarė balsu, sudedamoji reginio dalis, kupina ekspresijos, prasmingai ryškinanti poemos dramatizmą.

 

Klasiko balsas

Ne kiekvieno literatūros klasiko jubiliejaus minėjime pamatai daug jaunų veidų. Vinco Krėvės-Mickevičiaus gimimo 125-osioms metinėms skirtas vakaras Maironio lietuvių literatūros muziejuje buvo maloni išimtis.

V.Krėvės kūrybos fragmentus skaitė aktorius Tomas Vaisieta, klasiko atminimą saugančio muziejaus vadovas Vladas Turčinskas nustebino rašytojo balso įrašu, apie savo pagarbą lietuvių literatūros klasikui kalbėjo Vilniuje gyvenantis Mahiras Gamzajevas, V.Krėvės kūrybos vertėjas į azerbaidžaniečių kalbą.

 

Jaunieji Lietuvos kultūros ambasadoriai

Pianistė Audronė Eitmanavičiūtė Kauno menininkų namuose ne vienus metus kviečia kauniečius į vakarų ciklą, pavadintą „Kartų dialogas“.

Šią savaitę surengtajame apžvelgtos visų metų viršukalnės ir jų nugalėtojai: pristatyti menininkai, 2007-aisiais geriausiai pasirodę tarptautiniuose konkursuose, vadinasi, geriausiai atstovavę mūsų šaliai, todėl buvo gražiai pavadinti Lietuvos kultūros ambasadoriais. „Publiką šiais tęstiniais renginiais jau pavyko prisijaukinti, bet valdžios vyrų – ne“, – apibendrina savo patirtį renginio vedėja A.Eitmanavičiūtė.

Šį kartą per dvi valandas žiūrovams prisistatė kamerinis choras „Cantate Domino“ ir Muzikos akademijos Kauno fakulteto studentai, J.Gruodžio konservatorijos, chorinio dainavimo mokyklos „Varpelis“, miesto muzikos mokyklų auklėtiniai.

KD inf.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Karakumai

Karakumai portretas
paralyžavo eismą mieste.

zita vaisauskaite

zita vaisauskaite portretas
tu mergyte lagai grazi

neris

neris portretas
palaikau tokia puikia mergyte
VISI KOMENTARAI 15

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių