Quantcast

Kultūros atstovai: GPM padidinimas nuskurdintų kūrėjus, o biudžetui nepadėtų

Kultūros kūrėjų profesinių sąjungų atstovai sako, kad ketinimas didinti gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifą dirbantiems pagal autorines sutartis bei gaunantiems honorarus labai pablogintų kūrėjų padėtį.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos posėdyje su kūrėjais buvo aptariamas prezidento Gitano Nausėdos pateiktas siūlymas visas gaunamas pajamas apmokestinti fiksuotu 20 proc. tarifu.

Šiuo metu Lietuvoje galioja 15 proc. apmokestinimo tarifas pajamoms iki 120 vidutinių darbo užmokesčių (VDU), ir 20 proc. tarifas – viršijančioms 120 VDU. Kūrėjai sako, kad didžioji dalis gauna mažas pajamas ir šiuo metu moka 15 proc. tarifu. Tarifo padidėjimas jiems esą labai pasijaustų.

Kultūros ir meno tarybos pirmininkas Kornelijus Platelis sako, kad šiuo metu Lietuvoje yra apie 5,5 tūkstančio meno kūrėjų, tačiau dirbančių yra kiek daugiau nei 3 tūkstančiai, iš jų 2062 dirba pagal darbo sutartis, o 1133 – be darbo sutarčių, t.y. pagal individualią veiklą arba autorines sutartis.

„Tų dirbančių pagal individualią veiklą vidutinės mėnesio pajamos sudarė 254 eurus, pagal autorines sutartis – 157 eurus. Nors nelabai tinka ta veikla, bet kai kurie dar dirbo pagal verslo liudijimus, tai jų vidutinės mėnesio pajamos sudarė 39 eurus. Tai kalbame apie tokią visuomenės grupę, kuri neaišku kaip išgyvena gerovės valstybėje. Manau, kad juos remia jų šeimų nariai, kitaip jie negalėtų to padaryti. Taigi padidinus gyventojų pajamų mokestį nuo 15-os iki 20 procentų, jiems toks padidinimas būtų labai skaudus“, – sake K. Platelis.

Pasak jo, kūrėjai yra už diferencijuotus mokesčius.

„Mes apskritai nesame prieš mokesčių didinimą, bet mes esame už diferencijavimą. Mes sutiktume su diferencijavimu, jeigu jis būtų toks kaip dirbantiems pagal individualią veiklą ir tai būtų labai racionalu. Nes tada tie, kurie mažiausias pajamas gauna, mokėtų tik į 5 proc. GPM, tie, kurie gauna per 20 tūkst., iki 35 tūkst. jiems būtų diferencijuojamas mokestis, daugiau kaip 35 tūkst. mokėtų 20 proc. Ir mums tai visiškai tiktų“, – sakė K. Platelis.

„Aš jums tiktai galiu pavyzdžiais pasakyti, jei rašytojas yra pakviečiamas atvažiuoti, pavyzdžiui, į tolimą Akmenę ir jam nesumoka nieko, jei sumoka, tai 100 eurų, iš kurių dar turi nusipirkti benziną. Tai jei nuo šitos autorinės sutarties 100 eurų atskaičiuojam dar daugiau, tai pagalvokit, kas tam žmogui lieka. Jam, atsiprašau, lieka 10 eurų pakeliui degalinėje nusipirkti kavą ir bandelę“, – sakė  Rašytojų sąjungos pirmininkė Biruta Augustinienė.

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Mykolas Majauskas pateikė Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo siūlymą nedidinti apmokestinimo dirbantiems pagal autorines sutartis bei gaunantiems honorarus.

„Remiantis Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenimis, vidutinės metinės pajamos iš šių veiklų yra atitinkamai 1200 eurų ir 944 eurų. Pagal veiklų rūšis, tokias pajamas gavo rašytojai, muzikos atlikėjai, vertėjai, radijo ir televizijos laidų kūrėjai, kiti išsilavinimo, vaizduotės ir inovatyvumo reikalaujančių profesijų atstovai. Akivaizdu, jog tokias pajamas gaunantys asmenys niekaip nepatenka į aukštas pajamas gaunančių ar iš pasyvių pajamų gyvenančių asmenų apibrėžimą, ir didesnis jų apmokestinimas labai menkai, jei išvis, prisidės prie deklaruojamos gerovės valstybės kūrimo“, – pažymėjo M. Majauskas.


Šiame straipsnyje: GPMkūrėjaihonorarai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių