Quantcast

Lietuvos Konstitucijos šimtmetį pažymės ir kolekcinė aukso moneta

  • Teksto dydis:

Pirmadienį Konstituciniame Teisme (KT) Vilniuje pristatyta Konstitucijos šimtmečiui skirta kolekcinė moneta.

„Tai yra aukščiausios prabos aukso moneta, sverianti beveik aštuonis gramus arba ketvirtį uncijos“, – pirmadienį KT žurnalistams sakė Lietuvos banko valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus.

Monetos reverse simbolių kalba perteikiami Lietuvos Valstybės Konstitucijoje įtvirtinti demokratiniai valstybės kūrimo pamatai, averso centre – stilizuotas Vytis, susidedantis iš daugybės dalelių.

„Taip tarsi pabrėžiama, kad tai, kas buvo, kas vyko prieš 100 metų, tie patys pamatiniai principai yra svarbūs šiandien ir dabar“, – tvirtino G. Šimkus.

KT pirmininkė Danutė Jočienė pabrėžė, kad prieš šimtmetį priimta Konstitucija atskleidė lietuvių tautos nepriklausomybės troškimą, socialinius ir politinius siekius, joje daug dėmesio skirta žmogaus teisėms ir laisvėms, įtvirtinta valstybės demokratinė konstitucinė santvarka.

„Šimtametės Lietuvos konstitucionalizmo tradicijos yra dabartinės 1992 metų Lietuvos Respublikos Konstitucijos pagrindas ir jos kūrėjų įkvėpimo šaltinis“, – teigė ji.

Tai yra aukščiausios prabos aukso moneta, sverianti beveik aštuonis gramus arba ketvirtį uncijos.

„1922 metų Lietuvos Valstybės Konstitucijos pirmojo straipsnio nuostata, kad Lietuvos valstybė yra nepriklausoma demokratinė Respublika ne tik įrašyta mūsų 1992 metų Konstitucijos pirmajame straipsnyje, bet ir negali būti pakeista taip, kad būtų paneigtos joje įtvirtintos pamatinės konstitucinės vertybės tokios kaip valstybės nepriklausomybė, demokratija antraip būtų paneigta pati Konstitucijos esmė“, – sakė D. Jočienė.

Monetos dailininkas – Egidijus Rapolis, nukaldino Lietuvos monetų kalykla.

50 eurų nominalo aukso monetos išleistos 3 tūkst. tiražu.

Lietuvos banko vadovo teigimu, ši moneta jau sulaukė didelio kolekcininkų susidomėjimo.

Šiemet sukanka 100 metų, kai Steigiamasis Seimas 1922 metų rugpjūčio 1 dieną priėmė Lietuvos Valstybės Konstituciją – pirmąją modernią, nuolatinę, demokratinio turinio Lietuvos Respublikos Konstituciją.

Be to, šiais metais minimas ir Lietuvos piliečių 1992 metų spalio 25 dieną referendume priimtos Konstitucijos 30-metis.

Pasak D. Jočienės, tai yra ilgiausiai galiojanti nepriklausomos Lietuvos valstybės Konstitucija.

G. Šimkaus duomenimis, Lietuvos bankas iš viso yra išleidęs 138 kolekcines lito ar euro monetas, 19 iš jų – aukso.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ar veikia Konstutucija?

Ar  veikia Konstutucija? portretas
fatkinis vadovas, W , X, Q ir t.t

tadas

tadas portretas
kodel ukrainos laikrastis rasineja apie Lietuvos konstitucija?

cha ha ha zymes simtmety a lia konstitucijos

cha ha ha zymes simtmety a lia konstitucijos portretas
kurios siai dienai beliko tik virseliai su uzrasu ir konstituciniu ystatymu papildymai ,kuriuos KT samanai Zalimai rasinejo pagal lansbirkines huntos uzsakymus kas antra diena po 10 stukiu ...ir kam pazymet [ tipo apmyzt] jau ir siaip neveikiancia lietuvoje ta lietuviska konstitucija...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių