Quantcast

KPD vadovas: išnagrinėta beveik pusė savivaldybių prašymų nukelti sovietinius paminklus

Specialistai išnagrinėjo jau beveik pusę savivaldybių pateiktų prašymų nukelti sovietinius memorialus, siejamus su palaidojimo vietomis, sako Kultūros paveldo departamento vadovas Vidmantas Bezaras.

Savaitės pradžioje jo pateiktais duomenimis, į departamentą kreipėsi apie 25 savivaldybės, prašydamos iš naujo įvertinti 65 jų teritorijoje esančių paminklų teisinę būklę, kad šiuos būtų galima nukelti.

„Tai yra palaidojimo vietos, kelios vietos sutampa su kapinėmis – yra Kauno karių kapinės, Vilniaus Antakalnio kapinės, yra ir daugiau, bet didžioji dalis yra atskirai palaidota“, – BNS sakė KPD direktorius.

Pasak jo, sovietų karių palaidojimo vietos teisiškai yra atskirtos net ir nuo minimų kapinių kompleksų.

Anot V. Bezaro, 11 atveju savivaldybėms nurodyta, kad jos pačios gali demontuoti paminklus, nes jiems vertingųjų savybių nėra nustatyta, tuo metu pirmadienį, V. Bezaro teigimu, KPD sudaryta vertinimo taryba priėmė sprendimus dėl 15 objektų: penki iš jų – Raseinių rajono savivaldybėje, keturi – Pasvalio rajone, Rokiškio rajono ir Marijampolės savivaldybėse – po du,  po vieną – Varėnos, Mažeikių rajono savivaldybėse.

„Taigi, turime beveik pusę jau apsvarstytų ir pakeistų registre objektų“, – kalbėjo KPD vadovas.

Darbai planuojami visiems metams į priekį, o vertinimo tarybos aktų vien per mūsų tarybas parengiama apie tūkstantį. Skaičiai dideli, tad bet koks pasistumdymas sukelia įtampas.

Savivaldybių prašymai leisti nukelti sovietmečio memorialus KPD užplūdo po Rusijos invazijos į Ukrainą kultūros ministrui liberalizavus taisykles, leidžiančias lengviau spręsti dėl tokių paminklų išbraukimo iš nekilnojamųjų kultūros vertybių registro.

Tais atvejais, kai sovietiniai memorialiniai paminklai įtraukti į šį registrą, sprendimus gali priimti tik ekspertai – savivaldybių vertinimo tarybos arba vienintelė nacionalinė taryba, skirta nagrinėti klausimams dėl memorialinius objektų.

V. Bezaro teigimu, artimiausiame nacionalinės vertinimo tarybos posėdyje birželio pradžioje turėtų būti leista nukelti dar apie 10 paminklų.

Vietinius organus, galinčius spręsti dėl vietinio reikšmingumo lygmens vertybių, turi septynios savivaldybės.

Sprendimus taryboms siūlo Kultūros paveldo centras, tačiau vertinimo tarybos juos dar gali koreguoti. Taryboms apsisprendus naikinti paminklų teisinę apsaugą, šie sprendimai siunčiami KPD, pastarasis atnaujina registrą ir savivaldybės gali paminklus nukelti.

Pirmosios šį sudėtingesnį kelią perėjo Varėna ir Palanga. Palangos vietinei vertinimo tarybai uždegus žalią šviesą, praėjusią savaitę savivaldybė nukėlė miesto centre stovėjusį sovietinį obeliską su kūju ir pjautuvu. Varėnos rajono savivaldybė praėjusią savaitę nuo postamento nukėlė Merkinėje buvusį sovietinio kario paminklą.

Kitos memorialus pašalinusios savivaldybės tai galėjo daryti be didesnių kliūčių, kadangi jie neturėjo vertingųjų savybių.

V. Bezaras tvirtino, kad užplūdus savivaldybių prašymams, KPD atsisakė pirminės idėjos apžiūrėti visus paminklus vietoje, o pasikliovė teritorinių KPD padalinių bei savivaldybių ekspertų duomenimis, vaizdine medžiaga.

Jis pripažino, kad šiems klausimams ekspertai šiuo metu teikia prioritetą, todėl kitus, anksčiau suplanuotus darbus dėl kitų objektų tenka atidėti.

„Darbai planuojami visiems metams į priekį, o vertinimo tarybos aktų vien per mūsų tarybas parengiama apie tūkstantį. Skaičiai dideli, tad bet koks pasistumdymas sukelia įtampas“, – sakė departamento vadovas.

Anot V. Bezaro, departamentas nefiksuoja, kiek pačių paminklų jau yra nukelta, kadangi didesnę dalį sprendimų savivaldybės gali priimti savarankiškai.

Kai kuriuos memorialus sovietų kariams jau yra nukėlusios Kauno miesto, Kėdainių, Varėnos rajono, Marijampolės ir kai kurios kitos savivaldybės, dalis savivaldybių yra priėmusios sprendimus memorialus nuimti, tačiau dar laukia paveldosaugininkų išvadų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taip, kremliačiunky,

Taip, kremliačiunky, portretas
okupantus reikia naikinti .Nešk savo uodegą iš čia.

ŽENGIAME UKRAINOS NACIONALISTŲ KELIU

ŽENGIAME UKRAINOS NACIONALISTŲ KELIU portretas
Taip elgėsi Ukrainos nacionalistai maidano metu. Tik jie pažengė toliau - naikino ne tik paminklus tarybiniams kariams, kovojusiems prieš fašizmą, bet ir pačius rusus. Naikino rusų kalbą, mokyklas. Lietuvos nacionalistai eina tuo pačiu keliu...

>bet

>bet portretas
o tu supelijus seniena iki šiol vaizduoji kad nežinai ką reiškia žodis ,,osvoboditeliai" leituviškai nors pranešimus ir skundus komunistų partijai apie nelojalius lietuvius rusiškai rašei net sukaitęs(- usi)
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių