Quantcast

Knyga apie didikų virtuvę: pietums būdavo patiekiami bent 5 valgiai

Vienas iš knygos „Oginskių dvaro virtuvė“ autorių, Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto profesorius Rimvydas Laužikas teigia, kad 18 a. pab. – 19 amžiaus pradžios didikai valgydavo sočiai ir rinkdavosi iš daugybės patiekalų.

„Pusryčiai būdavo labai vėlyvi, kartais net sutapdavo su pietumis, mat turėdami tokį statusą didikai keldavosi vėlai. Tai buvo privatus valgymas, dažniausiai lovoje. (...) Jie mėgdavo pavalgyti sočiai ir įvairiai, tad pietums buvo gaminami 5–7 patiekalai. Nebūtinai tam, kad visus suvalgytų, bet tam, kad būtų iš ko rinktis“, – teigia R. Laužikas.

Anot jo, kitų šalių virtuvės patiekalams buvo net samdomi virėjai iš tų kraštų, o tokie patiekalai nebuvo plačiai paplitę.

„Šiuo metu beveik visi gyventojai Lietuvoje gali sau leisti tokį maistą, kokį Kleopo Oginskio laikais galėjo sau leisti 2–3 proc. pasaulio populiacijos“, – pasakoja profesorius.

Daugiau apie knygą, kurioje galima rasti 20 autentiškų patiekalų receptų – įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Donelaitis

Donelaitis portretas
O kiek valgių budavo patiekiama ant baudžiauninkų stalo ? Juk baudžiauninkų to meto Lietuvos visuomenėje buvo apie 95 proc., o šlėktų ir ponų tik 5 proc. Ponai nieko nedirbo, o baudžiauninkai dirbo nuo aušros iki sutemos už dyką ! O gal jau galvojate, kad žmonės istorijos nebežino ir jūsų pezalais susidomės ?

RASA

RASA portretas
Ačiū autoriui. Galų gale pradedame pažintį iš istorijos klodų iškeltą gražią mūsų praeitį.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių