Quantcast

Klaipėdiečių festivalyje – operos naktis ir graiko gitaristo koncertai

  • Teksto dydis:

Įpusėjęs XVI tarptautinis operos ir simfoninės muzikos festivalis „Muzikinis rugpjūtis pajūryje“ artėjantį savaitgalį surengs net tris ugningas muzikos šventes.

Penktadienį, rugpjūčio 16 d., Klaipėdos laikrodžių muziejaus kiemelyje – tradicine tapusi operos naktis su Giuseppe’s Verdi opera „Traviata“. Muzikoje ieškantys dar daugiau temperamento ir pietietiškos aistros rugpjūčio 17 ir 18 dienomis laukiami akustinės gitaros virtuozo iš Graikijos Christos Tzifakio koncertuose Klaipėdoje ir Kretingoje.

Premjerą paženklino gluosnis

Pasak festivalio organizatorių, italų operos meistro G,Verdi opera „Traviata“ į „Muzikinio rugpjūčio pajūryje“ programą įtraukta neatsitiktinai.

„Minėdami kompozitoriaus 200-ąsias gimimo metines, nusprendėme festivalio metu žiūrovus pakviesti į vieną populiariausių G.Verdi operų, kuri šįkart bus rodoma po atviru dangumi. Be to, sukaktį pažymėsime ir pasodindami gluosnį – lygiai taip, kaip po „Traviatos“ premjeros padarė pats G.Verdi“, – sakė festivalio koordinatorė Edita Lubickaitė.

Rugpjūčio 16 d. pagrindinius vaidmenis operoje „Traviata“ atliks sopranas Rita Petrauskaitė (Violeta Valeri), mecosopranas Dalia Kužmarskytė (Flora), tenoras Tomas Pavilionis (Alfredas Žermonas), baritonas Mindaugas Rojus (Žoržas Žermonas). Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro orkestrui diriguos Modestas Barkauskas.

Į simbolinę gluosnio sodinimo akciją Klaipėdos universiteto Botanikos sode iškart po spektaklio veš kelionių organizatoriaus „BaltTours“ autobusas šiaudiniu stogu – liaudyje pramintas „etnobusu“. Esant nepalankioms oro sąlygoms, spektaklis iš Laikrodžių muziejaus kiemelio persikels į Klaipėdos muzikinio teatro didžiąją sceną.

G.Verdis (1813–1901) per visą savo kūrybos laikotarpį parašė 26 operas. „Traviata“ (vert. iš it. k. – puolusi moteris) yra 18-oji italų kompozitoriaus opera, kurios premjera Venecijos „La Fenice“ teatre įvyko 1853 m. Anuomet sukėlusi didžiulį publikos pasipiktinimą dėl to, jog pagrindinė operos veikėja – parsiduodanti moteris, ilgainiui „Traviata“ jos autoriui pelnė pasaulinę šlovę ir tapo viena populiariausių operų pasaulyje.

„Opera yra opera, o simfonija – simfonija. Balsas ir melodija man visada bus svarbiausia“, – kartodavo G.Verdis. Būtent todėl kompozitorius pats dalyvaudavo statant savo operas, bendradarbiavo su dirigentais, mokydavo dainininkus jų partijų.
Genialiausias savo operas – „Rigoletą“, „Trubadūrą“ ir „Traviatą“ G.Verdis parašė XIX a. 6–7 dešimtmečiais. Sant-Agata vilos, kurioje gyveno per 50 metų, sode jis pasodino tris medžius: plataną – „Rigoleto“, ąžuolą – „Trubadūro“ ir gluosnį – „Traviatos“ premjeros proga.

Įėjimas į „Traviatos“ spektaklį po atviru dangumi – 25 Lt.

Koncertuos flamenko novatorius

Rugpjūčio 17 d. 19 val. Klaipėdoje ir rugpjūčio 18 d. 18 val. Kretingoje klausytojų lauks tikra flamenko ir džiazo muzikos fiesta. Koncertų „Viduržemio stygų istorijos“ metu pasirodys išskirtiniu talentu ir ypatinga atlikimo technika pasižymintis akustinės gitaros atlikėjas iš Graikijos Ch.Tzifakis.
 

Gitaristas Ch.Tzifakis 1969 m. gimė Atėnuose, Graikijoje. Būdamas šešerių, atlikėjas pradėjo skambinti pianinu, o nuo dešimties pasišventė gitarai. Kaip klasikinės gitaros solistas jis grojo su Nyderlandų, Bulgarijos bei Graikijos orkestrais. 2000 m. drauge su šokėja Melina Ivaniševa Ch.Tzifakis įkūrė flamenko-džiazo grupę „Flamenko Aire“, su kuria pasirodo daugelyje džiazo, etninės muzikos festivalių, bendradarbiauja su skirtingų liaudies, džiazo, flamenko muzikos stilių atlikėjais ir šokėjais.

Ch.Tzifakis priklauso novatoriškų gitaros atlikėjų kartai. Derindamas klasikinę, flamenko ir džiazo muziką, jis sukuria savitą, unikalų stilių. Kompozitorius ir dirigentas Leo Brouweris apie gitaristo techniką yra sakęs, jog „šis vyras groja dvidešimčia pirštų“...

Koncerto „Viduržemio stygų istorijos“ metu skambės Ch.Tzifakio sukurtos flamenko kompozicijos solinei gitarai, šiuolaikiškai interpretuojami flamenko ir džiazo šedevrai, variacijos įvairiomis temomis.

Bilietai – po 15 ir 22 Lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių