Quantcast

„Kino pavasario“ apdovanojimuose – geriausi filmai, jų kūrėjai ir žmogiškumo paieškos

  • Teksto dydis:

Sekmadienį pasibaigusio tarptautinio festivalio „Kino pavasaris“ geriausiu debiutiniu filmu paskelbtas serbų režisieriaus Marko Grba Singho kūrinys „Tvirtovė“.

Pasak vertinimo komisijos, filmas, kurio pagrindinę struktūrinę medžiagą sudaro šeimos archyviniai kadrai, verčia susimąstyti apie keletą opių problemų, iš kurių svarbiausia – pokyčiai ir jų trūkumas.

Šių metų „Kino pavasario“ Europos debiutų konkurse, į kurį patenka pirmieji Europos kūrėjų ilgametražiai, dalyvavo dešimt filmų, pranešė organizatoriai.

Geriausia Europos debiutų konkurso aktore pripažinta Marina Redžepović iš Kroatijos, sukūrusi vaidmenį Sonjos Tarokić režisuotame filme „Mokytojų kambarys“.

Geriausio aktoriaus apdovanojimas įteiktas Giedriui Kielai už vaidmenį Lauryno Bareišos filme „Piligrimai“.

Geriausiais konkurso režisieriais išrinktas kūrybinis duetas Helena Giron ir Samuelis M. Delgado už juostą „Jie neša mirtį“.

Šią akimirką sunku rinkti žodžius. Daugžodžiauti nemėgo ir pats Mantas.

Trumpametražių filmų konkurse varžėsi 35 filmai iš Europos. Jo nugalėtoju tapo lenkų režisierės Martos Pajek filmas „Neįmanomos figūros ir kitos istorijos. I dalis“.

Specialiu paminėjimu pagerbta šveicarų režisierė Jela Hasler už trumpo metro filmą „Virš vandens“. Jame kalbama apie stiprias, sukrečiančias akimirkas, kai šiuolaikinio gyvenimo spaudimas tampa per didelis.

Žiūrovai savo balsus atidavė Joachimo Triero filmui „Blogiausias žmogus pasaulyje“.

Sekmadienį per festivalio apdovanojimų ceremoniją pagerbtas šeštadienį Ukrainoje, netoli Mariupolio, per rusų puolimą žuvęs režisierius Mantas Kvedaravičius.

Organizatorių nuotr.

„Netekome režisieriaus, dirbusio herojišką darbą – dokumentavusio karo žiaurumus. Šią akimirką sunku rinkti žodžius. Daugžodžiauti nemėgo ir pats Mantas. Todėl kviečiu visus tylos minute pagerbti žuvusį M. Kvedaravičių ir už Ukrainos laisvę kovojusius žmones“, – teigė generalinis festivalio direktorius Algirdas Ramaška.

Pasak jo, „Kino pavasarį“ pradėjus Ukrainos kino diena, kurioje buvo galima išvysti ir M. Kvedaravičiaus kurtą filmą „Mariupolis“, niekas tuo metu negalėjo pagalvoti, kad ši juosta bus kartojama tokiomis tragiškomis aplinkybėmis, paskutinę festivalio dieną.

„Mantas savo kūrybą dedikavo konflikto teritorijoms, karo realybei ir toje tamsoje švytinčiam žmogiškumui. Jo kinas buvo ir bus nepaprastai svarbus ne tik šiandien“, – sakė A. Ramaška.

Šiemet „Kino pavasario“ žiūrovai kino teatrų ir namų ekranuose turėjo galimybę pamatyti 90 ilgametražių ir 51 trumpametražį filmą iš 56 skirtingų šalių. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių