Quantcast

Keistuolių teatras po priverstinės pertraukos grįžta ne tik su stovykla vaikams

  • Teksto dydis:

Keistuolių teatre šiuo metu – nekantraus laukimo nuotaika. Nors karantinas tapo vienu didžiausiu išbandymų, kuriuos pirmasis nepriklausomas Lietuvos teatras patyrė per daugiau nei trisdešimt veiklos metų, o ilgai trunkantys remonto darbai bei atšauktos gastrolės privertė sunerimti dėl ateities, teatro kūrėjai jau ruošiasi liepos mėnesiui, kai su vaikais susitiks tradicija tapusioje dienos kūrybiškumo stovykloje.

Penktoji Keistuolių teatro dienos kūrybiškumo stovykla žada būti kitokia, nei įprasta – šiais metais 8-15 metų stovyklautojai ypatingą dėmesį skirs teatro ir knygos draugystei.

Viena iš teatro įkūrėjų, aktorė Ilona Balsytė sako, jog karantinas Keistuolių teatrą palietė ypač stipriai. Pandemija pristabdė visu pajėgumu vykusius remonto darbus Spaudos rūmuose įsikūrusiose teatro patalpose, o atšauktos gastrolės atėmė vienintelę galimybę išlaikyti gyvą ryšį su žiūrovais. Keistuolių teatrui dabartinis laikotarpis ypač sudėtingas ne tik dėl kūrybinių prastovų, bet ir dėl finansinių sunkumų. „Mes – vienas iš pirmųjų teatrų, įsikūrusių dar iki Nepriklausomybės ir išgyvenusių visus trisdešimt metų. Buvo ir daugiau po mūsų susikūrusių teatro organizacijų, bet daugelis jų neišliko, nes teatrui išgyventi be finansavimo yra labai sudėtinga. Mums pavyko, nes labai daug ir entuziastingai dirbome, ieškojome įvairių būdų, kad komerciniai mūsų projektai išlaikytų kitokį meninį turinį. Visuomet laviravome ir gyvenome ant ribos, tai buvo sudėtinga, bet mums pavyko išgyventi. Tuo tarpu dabartinė situacija kirto smarkiai ir dar nežinome, kaip viskas baigsis“, – prisipažįsta I. Balsytė.

Vis dėlto keistuoliai nepasiduoda niūrioms nuotaikoms ir ieško būdų, kaip greičiau susitikti su jų pasiilgusiais žiūrovais. Karantino metu kūrėjai, kaip ir daugelis kitų, pradėjo aktyviai kurti internetinį turinį – I. Balsytė juokauja, jog tik užklupusi pandemija tapo postūmiu skaitmenizuoti savo veiklas, nes anksčiau tam vis pritrūkdavo laiko ar entuziazmo. Anot aktorės, visa komanda yra labai užsidegusi kurti turinį virtualioje erdvėje tam, kad nesustotų kūrybinė veikla – visai netrukus turėtų pasirodyti naujas Keistuolių teatro edukacinių laidų projektas. „Mūsų pajėgos yra didelės ir labai įvairios – vieni iš mūsų labiau orientuojasi į muzikinę dalį, kiti – į judesį, dar kiti turi visai išprotėjusių kūrybinių minčių. Planuojame labai platų veiklos spektrą internetinėje erdvėje“, – pasakoja I. Balsytė bei priduria, jog teatro kūrybinės pajėgos virtualiai reikšis ir toliau, net pradėjus rodyti spektaklius.

Šiuo metu laukiamiausias vasaros įvykis – Keistuolių teatro dienos kūrybiškumo stovykla, į kurią jau dabar aktyviai registruojasi stovyklautojai. Gamtos apsuptyje Skirgiškėse įvyksianti penkių dienų trukmės stovykla šiemet vaikus pasitiks gerokai pasikeitusi. „Praėjus keturioms labai sėkmingoms vasaroms su stovykla šiemet gimė idėja, jog reikia pakeisti jos turinį ir ieškoti naujų formų, kadangi nemažai vaikų čia sugrįžta kasmet – norėjosi juos nustebinti. Pasirinkome naują temą apie knygą – stovyklos veiklomis tikimės suteikti vaikams galimybę labiau susidraugauti su literatūra“, – planais dalinasi I. Balsytė.

Kadangi karantino metu dėl nuotolinio ugdymosi vaikai buvo panirę į virtualią erdvę, Keistuolių teatro komanda tikisi juos atitraukti nuo ekranų ne tik aktyviomis veiklomis gamtoje, bet ir iš naujo sužadinti meilę knygai. Drauge su kitais kūrėjais stovyklos užsiėmimus planuojanti, ilgametę pedagoginę patirtį turinti I. Balsytė pasakoja, jog šiemet dienos kūrybiškumo stovyklos dalyviai turės galimybę per žaidimą ir improvizaciją kurti sąsajas tarp knygos ir teatro, iliustruoti, vaidinti siužetus, susipažinti su kūrinio adaptavimu scenai. „Labai smagu, kad pavyks įgyvendinti idėjas, kuriomis gyvename nuo pat metų pradžios – kaip žaisti su knyga, kaip vaikus sudominti literatūra ir leisti jiems patirti, jog tai nėra tiesiog nuobodus dalykas, kurį privalu perskaityti. Ši stovykla neabejotinai bus kitokia, nei ankstesnės“, – žada teatro kūrėja. Liepos mėnesį vyksiančioje stovykloje vaikai susipažins ne tik su Keistuolių teatro komanda, bet ir su kitų sričių profesionalais – knygų autoriais, iliustratoriais, scenaristais.

Didžiąją dalį gyvenimo darbui su vaikais paskyrusiai I. Balsytei knygų tema – ypatingai artima: menininkė ir pedagogė prisimena vaikystėje kasdien perskaitydavusi po knygą, o aktyvia skaitytoja išliko iki šiol. Šių metų stovyklos pavadinime „Pati labiausia“ užkoduotas kvietimas vaikams į stovyklą atsivežti savo mėgstamiausią knygą, pagal kurią jie galėtų kurti ir improvizuoti. Paklausta, kokia vaikystės knyga jai pačiai buvo pati mylimiausia, I. Balsytė sako tokių turėjusi begalę ir skaičiusi įvairią literatūrą – nuo nuotykių knygų iki enciklopedijų, – tačiau visuomet ypatingą meilę jautusi gamtai ir knygoms apie ją. „Mėgstamų knygų turiu daug, tačiau vieną knygą skaičiau virš dvidešimties kartų – tai buvo Džojos Adamson knyga „Gimusi laisva“. Rašytoja pati laisvėje augino liūtus, ir paskutinius kartus skaitydama šią jos knygą skaitydavau tik iki tos vietos, kur žūsta jos mylimiausia liūtė – taip stipriai ta knyga mane veikė“, – prisimena pašnekovė. Ji tikisi, jog dienos kūrybiškumo stovykloje sudalyvavę vaikai taip pat atras sau ypatingas knygas ir iš naujo patirs skaitymo džiaugsmą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių