Quantcast

Kauno valstybinis choras atstovaus Lietuvai festivalyje „Prahos pavasaris“

Tarptautiniame muzikos festivalyje „Prahos pavasaris” lietuviškos muzikos tradicijas šiais metais pristatys ir Kauno valstybinis choras, kuris yra vienintelis šiemet festivalyje dalyvausiantis mišrus choras.

„Prahos pavasaris“ kasmet klausytojams pasiūlo unikalų tradicinės muzikos ir drąsių eksperimentų derinį. Nuo gegužės 12 iki birželio 4-osios vyksiantis 71-asis festivalis pakvies į daugiau nei 50 koncertų, kuriuose pasirodys žymūs atlikėjai iš Prahos, Londono, Berlyno, Singapūro.

Vienas ryškiausių šių metų akcentų – Baltijos šalių muzika. Lietuvos muzikos tradicijoms atsovaus mecosopranas – Violeta Urmana, M. K. Čiurlionio kvartetas, Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras bei Petro Bingelio vadovaujamas Kauno valstybinis choras. Tai vienintelis šiemet festivalyje dalyvausiantis mišrus choras.

Kalbėdamas apie choro pakvietimą dalyvauti „Prahos pavasaryje”, Kauno filharmonijos vadovas Justinas Krėpšta sakė: „Jaučiamės pagerbti ir dėl kvietimo dalyvauti renginyje, kurio istorija mena ryškiausių pasaulio muzikos žvaigždžių pasirodymus, ir dėl festivalio rengėjų siekio artimiau pristatyti Baltijos šalis kaip savitą ir turtingą muzikinę tradiciją turintį regioną, atskleisti kiekvienos iš šio regiono šalių muzikos įvairovę bei unikalumą“.

„Per pastaruosius keletą metų choras lankėsi Kinijos Makao, Šveicarijos Siono, Italijos Romos muzikos festivaliuose, tačiau pasirodymas tokiame prestižiniame renginyje kaip Čekijos sostinėje nuo 1946 m. rengiamas festivalis – neabejotinai didelis įpareigojimas tinkamai pristatyti Lietuvos muzikinę kultūrą ir labai svarbus įrašas choro muzikinės veiklos istorijoje“, - tikino P. Bingelis.

Gegužės 23 d. kartu su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru Čekijos nacionalinės filharmonijos būstinėje – „Rudolfinum“ rūmų A. Dvoržako koncertų salėje choras atliks Broniaus Kutavičiaus „Epitafiją praeinančiam laikui”, kuri, kaip nurodo festivalio rengėjai, Čekijoje suskambės pirmąsyk.

Solo partiją atliksianti V. Urmana pasidžiaugė, kad į „Rudolfinum“ sceną pakils ne tik drauge su Modesto Pitrėno diriguojamu Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru, bet ir su Europoje gerai žinomu Kauno choru, su kuriuo ne kartą yra sėkmingai dalyvavusi bendruose projektuose.

Pagrindinis choro pasirodymas, diriguojant meno vadovui P. Bingeliui, numatytas gegužės 24 – ąją, įvyks išskirtinėje koncertinėje erdvėje – savo istoriją nuo XIV a. skaičiuojančioje, ne kartą perstatytoje ir galiausiai puošnų barokinį pavidalą įgavusioje Šv. apaštalų Simono ir Judo Tado bažnyčioje.

Koncerto, kuriame skambės a capella, keturiomis skirtingomis kalbomis atliekami kūriniai, programa supažindins klausytoją su plačiu Lietuvos ir užsienio kompozitorių muzikos spektru, atskleis skirtingų epochų ir žanrų lietuviškos muzikos įvairovę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių