Quantcast

Kartu su blukvilkiu sudega pernykštis blogis

Pagal senuosius lietuviškus papročius Kalėdų šventės ženklas – didžioji kaladė, žemaičių dar vadinama blukiu, o aukštaičių – ugnies mituliu. Tikėta, kad jam galima perduoti ir palikti visas savo kaltes, nuodėmes ir pykčius. Tai galima padaryti, trinktelint per blukį lazda ar kokiu kitu daiktu, galvojant apie tai, kas neišsipildė, kas mus trikdo ir pykdo.

Sudeginus blukį, bus sudegintos ir jame slypinčios blogybės ir nepritekliai, bus išlaisvinta gausa ir šviesa. Kalėdų blukis kupinas įkalintų galių, jį sudeginę išvaduosime gėrį, išlaisvinsime mums priklausančią Dieviškąją kūrybos ugnį. Vienas žmogus to blukio nė iš vietos negalėdavo pajudinti, toks masyvus jis būdavęs. Jo vilkimas suburdavo bendruomenę linksmam ritualui.

Kaimo gyventojai užnerdavo virves ant storos medinės kaladės arba kelmo ir vilkdavo ją per visą kaimą, užsukdami į kiekvieną kiemą. Kaimo gale iškilmingai sukurdavo laužą ir sudegindavo. Buvo tikima, kad piktajai dvasiai gana pasižiūrėti į žmogaus akis ir jį paveiks tas žvilgsnis, todėl velkantieji – blukvilkiai – prisidengdavo kaukėmis, kad nelabąsias nubaidytų.

Tampydavo jaunimas, vaikinai. Persirengdavo čigonais, mitiniais gyvūnais, nepažįstamais žmonėmis. Blukvilkiai visą laiką dainuodavę, šokdavę, per blukį šokinėdavę, netgi visokių pokštų aplankytų sodybų šeimininkams prikrėsdavę. Sveikindavo ir linkėdavo. Kiemo šeimininkai atsidėkodami vaišindavo.

Literatūroje galima rasti ir tokių paaiškinimų, kad, jei į kiemą atvelkama kaladė, tai ateinančiais metais linai, javai gerai derės, kopūstų galvos, burokai bus kaip kaladė, o kad ją išvilktų, reikia pavaišinti.

Paprotys buvo žinomas visoje kaimyninėje Latvijoje. Latviai ir patį Kūčių vakarą vadina blukio vakaru. Lietuvoje daugiau liudijimų apie jį išlikę iš šiaurinių – artimesnių Latvijai – regionų. XIX a. pabaigoje jo paplitimo arealas, anot kraštotyrininko Igno Jablonskio, buvęs tarp Daukšių, Grūšlaukės, Lenkimų, Mosėdžio, kuriame užaugo ir visi trys pagrindinių šaltinių apie blukio vilkimo papročius Lietuvoje autoriai: Simonas Daukantas, Motiejus Valančius, Jurgis Pabrėža. Žeimelio apylinkes, esančias Latvijos pasienyje, aprašęs Jonas Šliavas taip pat mini čia buvus tokį paprotį.

Nuolatinės datos nebuvo: Latvijoje blukis vilktas tarp Šv.Martyno (gruodžio 11 d.) ir Kalėdų, o Šiaurės Lietuvoje – tarp Kalėdų ir Pelenų dienos (vėliausiai kovo 9 d.). Simonas Daukantas rašė: "Po kalėdinių vaišių ir ateities pagal žvaigždes spėjimo", Motiejus Valančius – "antros Kalėdų dienos vakare", Jurgis Pabrėža – "pirmą Kalėdų dieną", Jonas Šliavas – "tempiamas per kaimą Kūčių vakarą, o paskui kryžkelėje sudegindavo". Vyrai čia kaladę prisimindavo ir atšventus Užgavėnes, Pelenų dieną. Seniau Pelenų dieną Lietuvoje trinką valkiodavo gana dažnai.

Kai kuriuose šalies regionuose blukio vilkimo paprotys buvo gyvas iki Pirmojo pasaulinio karo. XX a. Žemaitijoje, o kai kur ir Aukštaitijoje toks paprotys virto pretekstu pasivaišinti ir įgijo "silkių vežiojimo" pavadinimą.

Istoriko Aivaro Lileikos teigimu, senovinė lietuvių Blukvilkio tradicija lėmė ir lietuvišką Kalėdų pavadinimą, kuris susijęs su žodžiu kaladė. Algirdas Julius Greimas teigia tai buvus bendruomeninio solidarumo švente, įkvepiančia gerus kaimynų santykius.

Jonas Vaiškūnas, analizuodamas blukio simbolinę prasmę ir aktualumą dabarties žmogui, teigia: "Šiuolaikinis žmogus sakytų: juk saulė vis tiek sugrįš, ritualas neturi prasmės. Senovės žmogus mąstė šiek tiek kitaip. Pasaulis, žinoma, gali sugrįžti ir be apeigos, tačiau apeigos reikia pačiam žmogui tam, kad pamatytų, kaip tai įvyks. Atlikdamas apeigą žmogus siekė sustiprinti savo dvasinę ir fizinę imuninę sistemą, norėjo ugdyti pasitikėjimą, kad jis gali kažką nugalėti. Neatlikus apeigos, saulė konkrečiam žmogui gali ir nesugrįžti. Saulė užgęsta su visu pasauliu, kai mes mirštame. Blukio deginimo apeiga yra ne fizinių kūnų ritualas (kad jiems būtų gerai), bet savo paties apsivalymas. Lietuvių mitologija be galo graži, tik reikia žvelgti per metaforinę prizmę. Šiuo ritualu svarbu ne išvaryti žiemą, bet išvaryti mirtį iš savęs, kad tęstųsi gyvenimas. Šis ritualas labai kryptingas, jo paskirtis – padėti žmogui išgyventi užkoduojant arba užkalbant jo žmogiškąją valią ir galią."

Seną blukvilkio deginimo tradiciją kviečia palaikyti Lietuvos liaudies buities muziejus Rumšiškėse. Gruodžio 27 d., trečiąją Kalėdų – Ledų – dieną, kai nevalia didelių darbų dirbti, o tinkamiausia – svečiuotis, čia vyks blukvilkio deginimo šventė. Pradžia – 12 val.


Šiame straipsnyje: Rumšiškėstradicijosblogis

NAUJAUSI KOMENTARAI

vida

vida portretas
jų (antraštės ir paskutinės pastraipos) autorystė - ne iš muziejaus , o iš redakcijos. Supraskime: siekta sudominti ir pakvieti. Ir atleiskime, ypač tokiu metu, juk kas nedirba - tas neklysta. Pagrindinis teksto autorės tikslas - prisiminti ir priminti, kas tas blukis

vida

vida portretas
dėl blukvilkių deginimo taiklią kritiką peradresuočiau antraštės ir prierašo pabaigoje autoriams

Oi

Oi portretas
Tai jau dabar ne tik blukį, bet ir pačius blukvilkius degina?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių