Quantcast

Karalienės Luizos tiltas – amžių sandūroje

Karalienės Luizos tiltas – amžių sandūroje

Balandžio 11-ąją 18 val. Klaipėdos dailės parodų rūmuose (Aukštoji g. 3) atidaroma Jakovo Rozenbliumo retrospektyvinė fotografijų paroda „Karalienės Luizos tiltas amžių sandūroje“.

J.Rozenbliumas, 1953-iaisiais gimęs Alytuje, po studijų Sankt Peterburge atvyko į Tilžę (Sovetską), kur iki šiol dirba inžinieriumi Radijo centre. Nuo vaikystės fotografuoja, o apsigyvenęs Tilžėje ir susipažinęs su vietiniais kraštotyrininkais, pradėjo aktyviai dalyvauti jų veikloje kaip fotografas dokumentalistas.

Sukaupęs didžiulį kiekį ikonografinės fotomedžiagos apie savo miestą, parengė ekspozicijas ir ėmė dalyvauti įvairiose parodose ne tik savame mieste, bet ir Kaliningrade, Klaipėdoje, padedamas vokiečių išeivijos draugijos „Tilsit-Ragnit“, surengė ne vieną parodą Kilyje (Vokietija).

J.Rozenbliumas daug metų fotografuoja Karalienės Luizos tiltą per Nemuną bei jo aplinką visais metų laikais ir oro sąlygomis, siekdamas romantiškai perteikti statinio architektūrą bei atskleisti jo dvasią.

Pirmieji tiltai per Nemuną Tilžėje buvo du - medinis, kurį potvyniai nunešdavo link marių, ir pontoninis, kurį žiemą atsukdavo, kad neužtvertų kelio pavasariniam ledonešiui.

Vėliau buvo priimtas sprendimas pastatyti stacionarų trijų angų plieninį tiltą. Ketvirtoji anga buvo nutiesta per Nemuno protaką – ji buvo smulkesnė, su lengvu metaliniu ažūriniu portalu.

Karalienės Luizos tiltas buvo iškilmingai atidarytas 1907 m. spalio18-ąją. Ši data beveik sutapo su prieš šimtmetį vykusiu Karalienės Luizos ir Prancūzijos Imperatoriaus Napoleono susitikimu.

Po 30 metų, 1944-ųjų sausį, tiltui atėjo sunkūs laikai - besitraukiančio Vermachto daliniai susprogdino jį, į Nemuną sukrito visos metalinės angos. Nuo portalo dingo karalienės Luizos bareljefas, kupidonai, vazos, užrašas. Pokario metais tiltas buvo atstatytas iš gelžbetoninių konstrukcijų ir jau su tarybine simbolika: arkos portalą puošė Tarybų Sąjungos herbas.

1992-1993 metais Klaipėdos projektavimo institutas parengė tilto dalinio restauravimo projektą: buvo atkurtas portalas su buvusia ikikarine puošyba, atstatyti dviejų namelių stogai, baliustrada. Realizuoti projektą Sankt Peterburgo restauratoriams pavyko tik 2006 metais, deja, tiltą vainikavęs užrašas „KONIGIN LUISE BRUC



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių