Quantcast

Kanų kino festivalis prasidėjo A. G. Inarritu kritika „neišmanantiems“ lyderiams

  • Teksto dydis:

Prancūzijoje antradienį prasidėjo prestižinis 72-asis Kanų kino festivalis.

Tarptautinis Kanų kino festivalis prasidėjo aistringais festivalio žiūri pirmininko Alejandro G. Inarritu žodžiais, amerikiečių režisieriaus Jimo Jarmuscho filmo „Mirusieji nemiršta“ (The Dead Don't Die) peržiūra ir prieš kelis mėnesius mirusios žymios prancūzų kino režisierės Agnes Vardos pagerbimu.

Vieno geriausiai žinomų ir vieno prestižiškiausių kino festivalių pasaulyje atidarymo ceremonijoje netrūko ir politinio prieskonio. Kanų kino festivalio žiuri pirmininkas A. G. Inarritu negailėjo kritikos pasaulio lyderiams, apkaltindamas juos valdant „su įniršiu, pykčiu ir melais“.

Meksikoje gimęs A. G. Inarritu griežtai kritikavo tokius pasaulio lyderius kaip JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir įspėjo, kad „neišmanymas“ tokiais klausimais kaip imigracija gali privesti prie dar vieno pasaulinio karo. Režisierius taip pat išreiškė nepritarimą sienos statybai JAV ir Meksikos pasienyje.

Festivalį atidaręs filmas „Mirusieji nemiršta“ yra vienas iš 21 filmo, besivaržančio dėl šių metų festivalio „Auksinės palmės šakelės“. Juostoje filmavosi žymūs aktoriai Billas Murray'us, Adamas Driveris, Chloe Sevigny, Tilda Swinton, Selena Gomez ir kiti.

Dėl „Auksinės palmės šakelės“ - pagrindinio festivalio prizo - taip pat varžysis JAV režisieriaus Terrence'o Malicko filmas „Paslėptas gyvenimas“ (A Hidden Life), Kanados režisieriaus Xaviero Dolano juosta „Matijas ir Maksimas“ (Matthias and Maxime) ir ispanų kino kūrėjo Pedro Almodovaro filmas „Skausmas ir šlovė“ (Pain anf Glory).

Festivalio žiuri, renkančiai festivalio apdovanojimų, tarp kurių - „Auksinė palmės šakelė“, laimėtojus, pirmininkaujantis A. G. Inarritu yra apdovanotas geriausio režisieriaus „Oskarais“ už filmus „Hju Glaso legenda“ (The Reverant) ir „Žmogus-paukštis“ (Birdman).

Kanų kino festivalis vyks gegužės 14-25 dienomis. Pernai festivalio žiuri pirmininkavo aktorė Cate Blanchett.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių