Quantcast

Kalbos premija skirta kraštotyrininkui B. Kondratui

  • Teksto dydis:

Šiemet Kalbos premija skirta lietuvių kalbos ir literatūros mokytojui ekspertui, literatūrinės kraštotyros pradininkui Lietuvoje Benjaminui Kondratui.

B. Kondratas yra unikalios 12 knygų serijos „Kūrėjų pėdsakais“ autorius, redaktorius ir leidėjas savo lėšomis. Tai išsami Lietuvos regionų literatūrinės kraštotyros serija, skirta mūsų šalies regionų ir atskirų vietovių literatūriniam paveldui. B.Kondrato parengta serija prikelia iš užmaršties nenaudotus originalius šaltinius ir faktus apie Lietuvos kultūros ir meno kūrėjus, teigiama Seimo Ryšių su visuomene skyriaus pranešime.

Nuo 1956 metų B. Kondratas spaudoje paskelbė apie 400 darbų kultūros, kalbos, literatūros, didaktikos ir kitais klausimais, iš jų apie rašytojus – 270. Laureatas dirba ir kaip kalbos redaktorius, yra parengęs atsiminimų knygas, monografijas, kūrybos rinkinius, parengė ir išleido „Lietuvių kalbos taisykles“.

Premija B.Kondratui bus įteikta penktadienį Lietuvos nacionalinės filharmonijoje Vilniuje per iškilmingą Kalbos vakarą „Proteggere le nostre frontiere“, arba „Pasisveikinimas su Tėvyne“. Renginys skirtas Mykolo Kleopo Oginskio metams užverti ir pagerbti kiekvieną, kuris Tėvynei tarnavo kaip galėdamas ir turėjo iš jos išvykti.

Kalbos premija įsteigta įprasminant lietuvių visuomenės veikėjos, redaktorės, spaudos laisvės gynėjos Felicijos Bortkevičienės atminimą. Ji teikiama kasmet nuo 2004 metų.

Premija skiriama už neatlygintinai padarytus darbus puoselėjant Lietuvoje ar užsienyje lietuvių kalbą, lituanistinius tyrimus, lituanistinį paveldą. Iš viso 2004–2015 metais Kalbos premija įvertinta 18 asmenybių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių