Quantcast

Kalbos premija skirta filologui B. Kondratui

  • Teksto dydis:

Šių metų Kalbos premijos laureatu tapo filologas, lietuvių kalbos ir literatūros mokytojas ekspertas, kraštotyrininkas Benjaminas Kondratas, ketvirtadienį, Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną, paskelbė Seimo Lituanistikos tradicijų ir paveldo įprasminimo komisija.

Premija skirta už ilgametį lituanistikos tradicijų įprasminimo darbą, literatūrinės kraštotyros inicijavimą ir plėtojimą.

Apdovanojimas bus iškilmingai įteiktas gruodžio mėnesį Kalbos vakare, minint Didžiojo Vilniaus Seimo sukaktį.

B.Kondratas yra literatūrinės kraštotyros pradininkas Lietuvoje. Jis parengė unikalią 12 knygų seriją „Kūrėjų pėdsakais“ ir išleido savo lėšomis. Tai išsami Lietuvos regionų literatūrinės kraštotyros serija, skirta mūsų šalies regionų ir atskirų vietovių literatūriniam paveldui.

„B.Kondrato parengta serija prikelia iš užmaršties nenaudotus originalius šaltinius ir faktus apie Lietuvos kultūros ir meno kūrėjus“, – rašoma Seimo Komunikacijos departamento pranešime.

Nuo 1956 metų B.Kondratas spaudoje paskelbė apie 400 darbų kultūros, kalbos, literatūros, didaktikos ir kitais klausimais, iš jų apie rašytojus – 270. Laureatas dirba ir kaip kalbos redaktorius, yra parengęs atsiminimų knygas, monografijas, kūrybos rinkinius, parengė ir išleido „Lietuvių kalbos taisykles“.

Žodžio laisvės gynėjos, labdaros organizatorės Felicijos Bortkevičienės (1873–1945) atminimą įamžinanti premija skiriama už reikšmingą lituanistinę veiklą Lietuvos ir užsienio šalių piliečiams, organizacijoms, institucijoms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių