Quantcast

Kaip Dievas pasinaudotų T. Makačino kūryba?

  • Teksto dydis:

„Jei Dievas norėtų kalbėtis su žmonėmis, tai pasinaudotų Haydno kūryba, o jei pasiklausyti muzikos – paprašytų pagroti Boccherini“, – pokštavo abiejų kompozitorių amžininkai. O ką tuo klausimu galėtume pasakyti apie kompozitoriaus Teisučio Makačino kūrybą?

Atsakymas galbūt ateis balandžio 6 d. Valdovų rūmuose, kur skambės Lietuvos kamerinio orkestro su trimitininku Laurynu Lape ir dirigentu Robertu Šerveniku parengta programa „Teisutis Makačinas ir barokas“.

Pernai įvairių žanrų koncertais praūžė kompozitoriaus T. Makačino 80-metis. Kompozitorius žinomas ne tik savo ilgaamžėmis estradinėmis dainomis, bet ir nuolat skambančia akademine kūryba. T. Makačino kūrybos kraitį sudaro kameriniai, simfoniniai, vokaliniai, choriniai, vargonų kūriniai, muzika teatro spektakliams.

Ilgametis bendradarbiavimas autorių sieja su Lietuvos kameriniu orkestru (LKO). Jo siuita „Trys šokiai“ (1961), skirta šiam orkestrui, jau atlikta daugiau nei 400 kartų visoje Europoje, o elegantiška, šviesi „Sinfonia giocosa“ (1990) pelnė orkestro prizą. Pastaroji kompozicija, greta Giuseppeʼs Torelli ir Luigi Boccherini kūrinių, skambės ir barokiniame koncerte Valdovų rūmuose.

Barokinę tradiciją T. Makačinas derina su šiuolaikišku, dinamišku skambesiu. Kūrinio „Sinfonia giocosa“ pavadinimas reiškia „Džiaugsmingoji simfonija“. Parašytas įsimintinais 1990-aisiais, šis džiaugsmingumas, susipynęs su įtampa ir viltimi, atspindi nuoširdžiai kompozitoriaus išgyventą mūsų valstybės virsmą į šviesiąją pusę, į asmenybės ir kūrėjo laisvę. Tiesa, kūrinys baigiasi tarsi mąsliu klausimu dėl ateities...

T. Makačinas yra ir kelių instrumentinių koncertų autorius – sukūrė koncertų fagotui ir dvigubam simfoniniam orkestrui, trimitui ir kameriniam orkestrui, klarnetui ir kameriniam orkestrui, pernai pateikė naują Koncertą akordeonui ir orkestrui. O štai koncerte Valdovų rūmuose skambės 2016 m. kompozitoriaus atgaivintas Koncertas trimitui ir kameriniam orkestrui. 1991 m. kūrinį inspiravo Lietuvoje koncertavęs prancūzų trimito virtuozas Guy Touvronas. Ši neoklasikinio pobūdžio kompozicija ne tik leidžia atlikėjui pademonstruoti meistriškumą, bet ir atskleidžia autoriaus braižui būdingą ritminę įvairovę, darnią formą.

Koncerto solistas – vienas ryškiausių ir aktyviausiai koncertuojančių trimitininkų Laurynas Lapė. Atlikėjas yra LMTA ir Malmės muzikos akademijos (Švedija) absolventas, Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro bei įvairių ansamblių dalyvis, grojantis džiazo ir šiuolaikinės muzikos festivaliuose. Greta T. Makačino koncerto trimitininkas atliks ir Giuseppe’s Torelli opusą. Šis italų baroko genijus garsėjo ne tik kaip smuikininkas ir kompozitorius, bet ir kaip vienas koncerto žanro pradininkų, ypač produktyviai kūręs trimitui.

Baroko bei šiuolaikinės muzikos darną atspindės ir LKO atliekami kūriniai styginiams. Programą diriguos aktyviai su LKO bendradarbiaujantis Robertas Šervenikas. Jo repertuaras nuolat balansuoja tarp operos, baleto ir simfoninės muzikos, ypatingą vietą jame užima šiuolaikiniai kūriniai. Tarp naujausių žinių apie maestro R. Šerveniką, pasiekusių iš Miuncheno, – ypatingą sėkmę liudijantys atsiliepimai apie Bavarijos valstybiniame operos teatre maestro diriguotą baletą „Spragtukas“, pastatytą žymaus JAV choreografo Johno Neumeierio.

LKO, trimitininko L. Lapės ir dirigento R. Šerveniko parengta programa „Teisutis Makačinas ir barokas“ skambės balandžio 6 d., šeštadienį, 19 val. Valdovų rūmų Didžiojoje renesansinėje menėje. O balandžio 30 d. šią programą ketinama atlikti Klaipėdos koncertų salėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių